Grupul de Iniţiativă pentru formarea PLD a făcut astăzi public programul politic al partidului, după ce pe 27 decembrie l-a depus împreună cu alte documente la Tribunalul Bucureşti pentru înregistrarea noii formaţiuni politice. Programul prevede unificarea forţelor de centru-dreapta şi orientarea politicii partidelor din acest spectru politic către combaterea Opoziţiei.
În program se arată că până acum partidele democrate şi liberale au ratat şansa de a se unifica. Aceasta în contextul în care lupta pe scena politică românească ar trebui să se ducă între dreapta şi stânga şi nu între partide de aceeaşi orientare.
PLD îşi asumă ca principiu fundamental lupta împotriva forţelor oligarhice şi se angajează să nu permită promovarea unor interese nelegitime ale grupurilor de interese economice.
În ceea ce priveşte programele sociale, PLD îşi propune majorarea pensiilor la 45% din salariul mediu pe economie. Potrivit programului politic, acest lucru ar trebui realizat fie prin contribuţii la fondurile private de pensii, fie, pentru cei care nu au posibilitatea, prin majorarea punctului de pensie.
Acelaşi principiu este aplicat şi sistemului de sănătate, care potrivit PLD ar trebui să se dezvolte tot din fondurile private de asigurări. În viziunea platformiştilor, statul are şi el un rol destul de mare în politicile sociale şi ar trebui să asigure asistenţă celor care nu au posibilităţi materiale.
PLD se declară de acord cu cota unică de impozitare, însă crede că cei care au o putere economică mai mare ar trebui să contribuie mai mult la bugetul de stat. Cât despre instituţiile statului, programul politic al PLD prevede un parlament unicameral sau delimitarea clară a atribuţiilor celor două camere şi votul uninominal.
PLD pledează pentru restrângerea imunităţii parlamenatre la votul şi declaraţiile făcute în exerciţiul funcţiunii. În plus, programul prevede posibilitatea ca Guvernul să poată dizolva Parlamentul, după consultarea preşedintelui ţării şi a şefului Parlamentului.
PLD îşi afirmă dorinţa de a deveni membru al Partidului Popular European în care se mai află UDMR, PD şi PNŢCD.