Situaţia este gravă în condiţiile în care avem peste 700 de blocuri în pericol să se prabuşească la prima mişcare tectonică mai puternică. De procesul de consolidare se va ocupa o nouă instituţie, ce va fi înfiinţată. Este vorba despre Administratia Municipală pentru Consolidarea Imobilelor cu Risc Seismic.
Edilul Capitalei susţine că motivele ce au dus la încetinirea procesului au fost coordonarea greşită a angajaţilor responsabili de acest domeniu, dar şi refuzul locatarilor de a părăsi imobilele.
"Fac apel la Guvernul României și la Parlament pentru a îmbunătății legislația privind clădirile cu risc seismic, deoarece unul din principalele motive din cauza cărora nu s-au făcut mai multe consolidări, este refuzul proprietarilor de a părăsi clădirile cu bulină", a spus Gabriela Firea.
"Se va merge și la amendarea conform legii a proprietarilor, pentru neprezentarea cadastrului apartamentului, spațiului cu altă destinație în 60 de zile de la notificare, potrivit legii.
efect", a continuat primarul.
Expertul tehnic, Şerban Păunescu, spune că proprietarii nu pot fi forţaţi să-şi părăsească locuinţele.
În ceea ce priveşte partea financiară, Gabriela Firea spune că a găsit în bugetul votat de fostul cosiliu general aproximativ 13 milioane de lei pentru consolidările din acest an, iar de la bugetul de stat, Primăria a primit alte 20 de milioane de lei.
Angajaţii noii insituţii urmează să meargă din uşă la uşă în clădirile cu risc seismic şi să încerce să îi convingă pe proprietari să se mute în apartamentele puse la dispoziţie de primărie.