“Luni, 17 august 2015, Federația Națională PRO AGRO alături de organizații reprezentative pe sectorul vegetal din România au participat la o reuniune de lucru convocată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (M.A.D.R.). În urma discuțiilor purtate pe fondul analizării efectelor fenomenului de secetă asupra culturilor agricole și recoltelor dar și a funcționării sistemelor de irigații, s-a agreat acordarea unor despăgubiri producătorilor din sectorul vegetal afectați de secetă prin instituirea unui ajutor de minimis destinat micilor fermieri care va fi acordat în toamna acestui an și unui ajutor de stat destinat persoanelor juridice în special, care va fi acordat în primăvară”, se arată în comunicatul Federației Naționale Pro Agro.
Membrii federației susțin că au făcut un apel la Guvernul României pentru alocarea sumelor totale necesare acoperirii pagubelor înregistrate la nivel național și compensarea acestora prin instituirea cu precădere a celor două măsuri promovate:
1. Instituirea unui ajutor de stat în agricultură în vederea compensării producătorilor agricoli din sectorul vegetal, pentru pierderile cauzate de condiţiile climatice nefavorabile din anul 2015.
2. Adoptarea Ordonanței de Urgență pentru subvenționarea costurilor cu energia electrică pentru irigații în anul 2015, în regim prioritar.
“Prioritară este și identificarea sumelor necesare implementării unei strategii pe termen mediu și lung pentru realizarea investițiilor necesare în infrastructura principală de irigații, în vederea eficientizării sistemului, fie că vorbim despre programul JUNKER, fie despre un pact național pe irigații pe care organizațiile profesionale ale producătorilor din sectorul agroalimentar îl susțin întru-totul”, mai susține Pro Agro.
“Atragem atenția și asupra faptului că fermierii persoane fizice și/sau juridice care au depus cerere de plată pe raza direcțiilor județene ale A.P.I.A. în care își desfășoară activitatea, au obligația de a anunța primăria de care aparține terenul arabil pe care îl are în folosință pentru a solicita Instituției Prefectului Județului respectiv să trimită comisia locală de constatare şi evaluare a pagubelor în caz de calamităţi naturale în agricultură, în componenţa stabilită prin ordin al Prefectului, să constate pagubele şi să stabilească nivelul despăgubirilor acordate, în prezenţa producătorului agricol afectat, prin eliberarea unui proces verbal de constatare pe care producătorul agricol/fermierul are obligația de a-l transmite în scris, sau să se prezinte cu el la biroul A.P.I.A. unde a depus cererea, în termen de 15 zile de la eliberarea procesului verbal de constatare a daunelor”, informează Federația Națională.
Federaţia Naţională Pro Agro are în prezent 17 membrii, dintre care 6 fondatori. Este o organizaţie profesională înfiinţată în 2011 de şi pentru producătorii din agricultură, industria alimentară şi servicii conexe din România.