Senatorii din Comisia de Sănătate au eliminat, marți, prevederile referitoare la spitalele private din ordonanța pe sănătate din pachetul celor 25 de OUG-uri adoptate în ultima ședință a primului Cabinet Orban, înainte cu o zi de a pica după moțiunea de cenzură.
Astfel a fost eliminată prevederea potrivit căreia bolnavii cronici înscriși în programele naționale de sănătate pot alege unde se tratează, la stat sau la privat. În aceste condiții rămâne în vigoare prevederea din lege potrivit căreia serviciile în privat pot fi furnizate dacă acestea excedează capacității furnizorilor publici.
Raed Arafat a participat la ședința de marți a Comisie ide Sănătate din Senat.
„În 2016, un spital privat a luat oamenii de la UPU Sfântul Ioan. Am fost obligaţi să închidem UPU o perioadă, până s-au întors oamenii”, a menţionat Arafat.
„Dacă se doreşte să se ajungă la finanţarea şi a sistemului comercial, trebuie găsită o soluţie privind munca în ambele locuri şi cu modul în care pacienţii sunt plimbaţi în cele două locuri, pentru că nu se poate controla în acest moment, ştim că se întâmplă”, a mai spus Arafat.
De asemenea, coplata pentru servicii medicale prestate de sistemul privat se amână. Senatorii au cerut amânarea cu cinci ani, până în 21 aprilie 2025, potrivit unui amendament adoptat. Amendamentul a fost votat cu majoritate de voturi.
Amânarea a fost decisă la propunerea secretarului de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat Reaitatea PLUS.
Senatorul PSD Florian Bodog a anunţat că propune eliminarea, din articolul I al proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, a alineatelor 2,5 şi 6, şi prorogarea termenului pentru coplată până în 2025, pentru a se face studii de impact.
În plus, senatorul Florian Bodog, fost ministru al Sănătății în guvernarea PSD, a declarat că „este necesar ca pacienții să nu fie nevoiți să scoată bani din buzunar”, relatează Realitatea PLUS.
„Am decis să abrogăm articolele şi alineatele care se referă la situaţia furnizorilor privaţi. Am prorogat termenul privind introducerea coplăţii de la 2021 la 1 aprilie 2025. Cei care doresc să participe în programele naţionale de sănătate pot să o facă, însă fără să perceapă nişte sume în plus din partea pacienţilor pentru acordarea acestor servicii medicale”, a precizat preşedintele Comisiei pentru sănătate, senatorul Laszlo Attila, potrivit Agerpres.
Acesta a adăugat că, dacă ordonanţa ar fi fost respinsă integral, ar fi intrat în vigoare actul normativ de anul trecut şi ar fi existat riscul ca pacienţii să plătească imediat în plus furnizorilor privaţi de servicii medicale.
„Dacă noi am fi respins ordonanţa în integralitatea sa, atunci ar fi intrat în aplicare ordonanţa de anul trecut, adică după ce se pronunţau plenul Senatului, respectiv plenul Camerei Deputaţilor, exista riscul ca ea să intre în vigoare şi de mâine să plătim coplată în anumite situaţii dacă ne adresăm furnizorilor privaţi", a explicat senatorul.
Modificările la OUG pe sănătate vine după ce Guvernul anunțase că nu vor retrage actul, deși a stârnit numeroase controverse. OUG a fost contestată la Curtea Constitutională de Avocatul Poporului. Sesizarea CCR a fost făcută în baza modificărilor aduse sistemului sanitar prin O.U.G. nr. 25/2020, pe care Avocatul Poporului le consideră ca fiind în contradicție cu Constituția și afectează grav dreptul la sănătate al cetățenilor român.
Vicepremierul Raluca Turcan: „NU avem niciun motiv să retragem OUG pe sănătate”
Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat pe 20 februarie că Guvernul „nu are niciun motiv să retragă OUG pe sănătate”, în exclusivitate, la Realitatea PLUS. În ciuda contestațiilor, vicepremierul a sustinut că ordonanța „dă drumul la bani pentru pacienții grav bolnavi” și că aceștia nu vor scoate bani din buzunar.
Despre Ordonanța de urgență care dă spitalelor private acces la bani publici a vorbit înainte cu câteva zile și ministrul Sănătății. Acesta a declarat că a fost dată în interesul pacienților, duminică seara (16 februarie - n.red.), la Realitatea PLUS.
Ministrul Sănătății, la "Jocuri de putere": OUG pe Sănătate, dată în interesul pacienților. Ce se întâmplă cu COPLATA
Despre coplată, ministrul Victor Costache a făcut o declarație controversată, comparand asigurarile de sanatate ale pacientilor cu asigurarea CASCO pentru masini : „La om „e ca la mașini”(...) toți șoferii își fac RCA, doar cei care își permit plătesc și CASCO”, a declarat acesta duminică seara (16 februarie - n.red.), tot la Realitatea PLUS.
El a explicat că, de anul viitor, 2021, va fi necesar să avem coplată în Sănătate sau un sistem de asigurări complementare de sănătate, și a recunoscut că tarifele la privat vor trebui să crească.
Prin noua OUG adoptată de Guvernul Orban I pe 4 februarie 2020, serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate se pot derula și la spitale private, fără ca pacienților să le fie ceruți bani în plus. Astfel că pacienții nu vor putea fi taxați suplimentar în sistemul privat.
Ordonanța de Urgență modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătății și prevede extinderea tratamentului pacienților tratați în cadrul programelor naționale de boli cronice, la alegere, și în spitale private. De asemenea, urgențele medicale vor putea fi tratate în premieră și la spitale private.