Sforăitul este un zgomot respirator emis pe durata somului. Reprezentanți ai lumii medicale susțin că orice obstacol care împiedica o bună circulație a aerului între nas si laringe poate fi cauza unor sforăituri. Printre aceste obstacole se pot număra: deviația de sept, rinită, anomalia anatomica a căilor respiratorii.
Conform statisticilor, din cele circa 15 milioane de persoane „sforăitoare” din Marea Britanie, 10,4 milioane sunt bărbaţi şi 4,5 milioane sunt reprezentante ale sexului frumos. Totuși, de ce bărbații sforăie mai mult decât femeile?
Aproximativ o treime dintre bărbați suferă de sforăit cronic, în timp ce doar o cincime dintre femei pot spune același lucru, dar datele pot varia de la un studiu la altul.
Atât bărbații, cât și femeile fumează și consumă alcool. Totuși, de cele mai multe ori, cantitatea diferă și bărbații sunt mai predispuși la sforăit întrucât consumă mai mult alcool și fumează mai mult. În afară de obiceiurile dintre bărbați și femei, cum ar fi frecvența fumatului sau a consumului de alcool, precum și concentrația de țesut adipos, există și factori biologici care ne ajută să înțelegem de ce sunt mai mulți masculi care sforăie decât femei.
Între bărbaţi și femei există o diferență cu privire la dimensiunea coardelor vocale. Astfel, principalul motiv pentru care bărbaţii sforăie mai mult decât femeile se datorează cavității laringelui ce se află poziționat mai jos, ceea ce înseamnă că există un spațiu mai mare către căile respiratorii. Când mușchii se relaxează în timpul somnului, acest spațiu va bloca doar o parte dintre căile aeriene, lăsând mai mult spațiu pentru vibrația aerului. Așadar, cu alte cuvinte, un bărbat lasă să iasă mai mult zgomot în timpul somnului.
Conform shtiu.ro, la femei, coardele vocale sunt mai mici, iar limbile lor pot, de multe ori, să blocheze complet căile respiratorii, determinându-le mai degrabă să se trezească decât să sforăie.