Este primul primar din lotul de peste 30 de edili care au fost declaraţi incompatili de ANI care a ajuns la mâna ICCJ, asta însă după tergiversări ale procesului prin tertipuri avocăţeşti.
La termenul din luna iunie, Regia de Apă Constanţa a făcut o cerere de intervenţie în interes alăturat, o invocare retorică a legislaţiei europene şi o solicitare de sesizare a Curţii Constituţionale au făcut ca judecătorii ÎCCJ să lungească procesul şi să acorde un nou termen… de cinci luni de zile! Asta în condiţiile în care toate celelalte dosare au primit termene de două-trei săotămâni. Apropiaţii primarului Cristea au fost foarte încrezători în decizia completului sugerând că primarul şi-ar fi aranjat ploile în acest sens. Traian Cristea a contestat raportul ANI la Curtea de Apel Constanţa, însă a pierdut procesul pe fond. Ca urmare, primarul Costineştiului a declarat recurs. Iniţial, primul termen de judecată la Înalta Curte i-a fost stabilit, hăt, în 2015. După ce presa s-a scandalizat de manierele de acordare a termenelor demne de vremurile Rodicăi Stănoiu, ANI a făcut cerere de preschimbare. Aşa a ajuns Traian Cristea să se înfăţişeze în faţa instanţei pe 3 iunie 2014, mai alaltăieri. Dar soarta sa tot nu a fost pecetluită.
Trei ani de incompatibilitate
Problemele lui Cristea cu ANI au început în urmă cu aproape trei ani, când această instituţie, sesizată de Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a constatat că mai mulţi primari PDL (cei mai mulţi reînmatriculaţi, în preajma alegerilor locale din 2012, la PNL, printre care şi Cristea) s-ar afla în stare de incompatibilitate cu funcţia publică, deoarece au deţinut poziţii în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC RAJA SA Constanţa. Calitatea de membru în AGA societăţilor de interes public local şi naţional era definită prin lege drept incompatibilă cu aceea de primar. Cu toate acestea, aproape toţi primarii din judeţul Constanţa, cu excepţia notabilă a lui Radu Mazăre, au acceptat să facă parte din forul decizional al companiei de utilităţi. Nimeni nu a consultat un jurist. Nimeni nu a citit legea atât de clară. S-au luat unii după alţii şi toţi după Nicuşor Constantinescu, garantul, baronul şi inculpatul din fruntea judeţului. Iar Nicuşor, după ce i-a îndemnat să intre în… incompatibilitate i-a denunţat pe unii la mult-hulita ANI, cea care începuse deja să-i verifice pe primarii PSD-ului care dăduseră cu votul pe la RAJA. Cu raport de incompatibilitate s-a ales chiar şi Constantinescu – însă la ce probleme are el cu legea penală, chiar nu mai contează.
Mai multe pe just-news.ro. (autor Florin Stroican).