Sute de persoane au fost evacuate din Evia (la 200 de km est de Atena), a doua insulă ca mărime a Greciei, unde mii de hectare de pini au fost distruse de flăcări şi care continuau duminică să ardă.
Un număr de 263 de pompieri greci, ajutaţi de 66 de vehicule şi de 200 de colegi veniţi din Ucraina şi România, au fost desfăşuraţi duminică dimineaţă în nordul insulei, ajutaţi de şapte avioane cisternă şi de elicoptere transportând apă, au informat surse ale pompierilor.
Flăcările ameninţă casele din satele Ellinika, Vasilika şi Psaropouli, după ce au distrus deja sute de locuinţe în regiune.
Feriboturile şi navele militare sunt alertă pe costă, în caz de noi evacuări ale populaţiei, după ce zeci de localnici au fost recuperaţi de pe o plajă cuprinsă de flăcări duminică dimineaţa, potrivit agenţiei elene ANA.
Peste 55 de incendii active, dintre care cinci majore, ard în prezent în Grecia afectată de un val excepţional de căldură.
Situaţia s-a stabilizat în schimb la nord de Atena, unde flăcările au devastat mai multe localităţi începând de marţi dar care duminică erau în remisie, potrivit pompierilor.
Însă în peninsula Peloponez, din sud-vestul ţării, unde mai multe sate au fost evacuate, numeroase incendii erau în continuare active duminică, informează pompierii.
Peste 56.000 de hectare au fost distruse de flăcări în ultimele zile în Grecia, potrivit Sistemului european privind incendiile forestiere (EFFIS).
Aproximativ 1.700 de hectare au fost în medie distruse de incendii în aceeaşi perioadă între 2008 şi 2020.
Prima misiune a pompierilor care au plecat în Grecia pentru a sprijini autorităţile elene să stingă incendiile de vegetaţie a început duminică dimineaţă, în zona Spathari, în primă fază fiind prezenţi 35 de subofiţeri care încadrează 6 autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi 2 cisterne.
Lor li se alătură patru ofiţeri români, însărcinaţi cu dublă responsabilitate: coordonarea primului modul de intervenţie, respectiv menţinerea unei legături permanente cu ofiţerul elen delegat în asistarea şi buna desfăşurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români, arată Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) pe pagina oficială de Facebook.
Potrivit sursei citate, schimbarea personalului operativ este planificată a fi efectuată la 6 ore.
Autorităţile elene au rol principal în coordonarea întregii misiuni, fiind responsabile de configurarea planului de intervenţie, gruparea numerică a forţelor şi efectivelor care alcătuiesc un modul pregătit în a acţiona în vederea limitării răspândirii incendiilor de vegetaţie, arată DSU.
Incendiile devastează Grecia de aproape o săptămână, exacerbate de temperaturile deosebit de ridicate şi vântul puternic. În ajutorul pompierilor greci au venit echipaje din Ucraina, România, Cipru şi Israel, iar Franţa, Elveţia, Suedia şi Croaţia au trimis de asemenea avioane şi elicoptere de intervenţie.