Klaus Iohannis a depus, azi, o coroană de flori în memoria victimelor de la Clubul Colectiv, la împlinirea a cinci ani de la tragedie. Preşedintele a promulgat, tot vineri, legea care prevede ca plata pentru tratamentul în ţară şi în străinătate al persoanelor implicate în tragedia de la clubul Colectiv, pe 30 octombrie 2015, să fie suportată din bugetul Ministerului Sănătăţii.
Tragedia Colectiv
Cinci ani. 60 de luni. 1.828 de zile. Și mult mai multe întrebări, la care justiția nu a răspuns nici până acum. Pentru zecile de vieți pierdute nu a plătit... NIMENI.
Dincolo de durerea pierderii celor dragi și de rănile nevindecate, supraviețuitorii și rudele celor morți în Clubul Colectiv trăiesc cu frustrarea de a nu li se fi făcut dreptate, nici după cinci ani. În procesul în care s-au cerut daune record, de sute de milioane de euro, sunt acuzații de ucidere și vătămare din culpă, dar și de abuz în serviciu. Patronii clubului, cei ai firmei de artificii, pirotehniștii, ofițerii ISU și fostul primar Piedone au fost condamnati, in primă instanță. Dar nimeni nu a ajuns după gratii, până acum. A doua etapă a judecății abia a început. Iar procurorii ÎNCĂ anchetează cum au fost tratați răniții în spitale.
Dreptate nu s-a făcut pentru că abia s-a dat un prim verdict. În schimb, supraviețuitorii și rudele victimelor au îndurat, cu o tărie de fier, termenele din proces. Și nu au fost deloc puține.
În documentul prin care a motivat pedepsele, instanța a scris că ,,Atitudinea subiectivă a inculpaților nu rezidă în lipsa unei educații juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate și ignoranță a legii. (...) În cazul unor inculpați, atitudinea ulterioară datei de 30.10.2015, de împiedicare a stabilirii adevărului, denotă cinism, rea-credință și lipsă de respect față de lege și suferințele uriașe ale victimelor”.
Toți cei 13 inculpați se consideră... nevinovați.
NIMIC nu a decurs cum trebuia. 64 de vieți s-au pierdut în focul din Colectiv. Al 65-lea tânăr și-a pus capăt zilelor. Pe mulți i-au răpus bacteriile din spitale, nu rănile din club. Culmea, nici macar dupa cinci ani de la tragedie, procurorii nu au terminat ancheta în care verifică tratamentul primit în spitale de victime. Încă se investighează și intervenția primilor pompieri ajunși la Colectiv.