Premierul Mihai Tudose a declarat, marţi, că taxa de solidaritate nu va fi introdusă, susţinând că "era prea mare deranjul".
Se pare că toate calculele legate de avantajele pe care le-ar aduce la bugetul de stat introducerea unei astfel de măsuri au demonstrat că "era prea puţin pentru a face ceva".
"Concluzia astăzi este că putem să o trecem la discutate şi uitate", a afirmat Tudose, la Teatrul Naţional din Bucureşti unde a participat la lansarea unui proiect al unei firme private.
Premierul Tudose a mai spus că deocamdată Guvernul nu are în vedere alte măsuri în ceea ce priveşte taxe şi impozite. El a precizat că deocamdată Guvernul nu are în vedere "nicio măsură care să apese pe bugetul populaţiei".
"Taxa de solidaritate îi va determina pe IT-işti să plece din ţară"
Introducerea taxei de solidaritate ar fi anulat parţial efectul scutirii IT-iştilor de la plata impozitului pe venit şi ar fi determinat plecarea acestora din ţară, dar şi a altor angajaţi înalt calificaţi, au arătat consultanții fiscali.
Pragul de 14.500 lei a fost stabilit exact la limită astfel încât parlamentarii nu erau obligaţi şi ei să plătească taxe mai mari. Începând cu 1 iulie, indemnizaţia parlamentarilor a sărit de la valoarea de 7.700 lei la suma de 13.050 lei. După cum a fost gândită pentru nivelul de 14.500 lei, taxa de solidaritate NU li s-ar fi aplicat deputaților şi senatori fără funcţii (13.050 lei brut/lună), nici președinților de comisii parlamentare (14.065 lei brut/lună) sau liderilor de grup (14.450 lei brut/lună).
Noua taxă de solidaritate urma să reprezinte o impozitare de 25%, peste cea de 16% pentru toate salariile peste 14.500 de lei pe lună brut, respectiv zece salarii minime pe economie.