Informația apare în raportul pe 2021 al Departamentului de stat american privind traficul de persoane (TIP).
Potrivit raportului, Turcia a oferit ”sprijin tangibil” diviziei Sultanul Murad din Siria, o facțiune a opoziției pe care Ankara o susține de mult timp și despre care Washingtonul afirmă că a recrutat și folosit copii-soldați.
Un oficial înalt din cadrul Departamentului de stat american a adus în discuție, la o conferință de presă, și folosirea copiilor-soldați în Libia, afirmând că administrația de la Casa Albă speră să lucreze alături de Ankara pentru a gestiona această problemă.
”În ceea ce privește Turcia... aceasta este prima dată când un membru NATO a fost inclus pe lista de prevenire a folosirii soldaților-copii. Ca un lider regional respectat și stat membru a NATO, Turcia are oportunitatea de a rezolva această problemă - recrutarea și folosirea de copii-soldați în Siria și Libia”, a subliniat oficialul.
Guvernele plasate pe lista statelor implicate în folosirea de copii-soldați sunt supuse anumitor restricții privind asistența în domeniul securității și vânzarea de echipament militar. Aceste restricții pot fi anulate de o derogare prezidențială.
Ankara nu a oferit deocamdată o reacție referitoarea la decizia SUA.
În Siria, Turcia a lansat trei operațiuni pentru a combate Statul Islamic, dar și împotriva milițiilor kurde susținute de SUA, și a sprijinit frecvent facțiuni armate siriene. O parte a acestor grupări au fost acuzate de organizațiile pentru drepturile omului și de ONU de atacuri împotriva civililor, răpiri și jafuri. Organizația a cerut Ankarei să țină în frâu acești rebeli, dar Turcia a respins acuzațiile ca fiind ”nefondate”.
În Libia, Turcia a fost implicată de asemenea atât prin sprijinirea unor facțiuni locale, cât și prin trimiterea de mercenari și forțe regulate, potrivit hotnews.ro