Este vorba de Sorin Bivolaru, care a recunoscut că a fost ofițer de Securitate într-o unitate militară și a dat dreptate CNSAS, cerând admiterea acțiunii Consiliului în instanță, într-un document trimis Curții de Apel București.
Este pentru prima oară în 16 ani de când funcționează CNSAS când un fost ofițer de Securitate dă dreptate instituției și refuză să se judece în instanță, așa cum prevede procedura.
CNSAS a fost înființat în 1999, dar a început să funcționeze în 2004, odată cu alegerea Colegiului instituției. CNSAS funcționează în baza Legii nr. 187/1999 privind accesul liber la propriul dosar şi deconspirarea securitaţii ca poliţie politică.
Germina Nagâț, membru în Colegiul Director al CNSAS, a semnalat premiera. Ea a postat pe Facebook și documentul în facsimil depus de cel care și-a recunoscut calitatea de fost ofițer al Securității.
„Poate că nu știți, dar azi e zi de sărbătoare! Vreau să sărbătorim împreună, dragi prieteni și neprieteni, primul caz în care un ofițer de Securitate chemat în instanță de CNSAS pentru încălcarea drepturilor omului refuză să se judece cu noi, ba chiar ne dă dreptate (”achiesează”, cum zice dumnealui în textul de mai jos). În plus, își dă și demisia din funcția de consilier local, pe care a ocupat-o în urma alegerilor din 2016", a scris Germina Nagâț pe Facebook.
„Pentru prima dată, un ofițer de Securitate admite că a încălcat drepturile omului (căci asta înseamnă să fii ”lucrător al Securității”, în sensul legii) și nu combate în instanță, invocând în apărarea sa regulamente, ordine militare, salvarea națiunii și a planetei Pământ! De asta zic că avem ce sărbători! E prima reacție de bun-simț din partea unui fost purtător al uniformei de securist și prima demisie dintr-o funcție publică, motivată astfel. Îl felicit pe domnul Bivolaru, iar justiției din România nu pot decât să-i urez ”La mai multe” procese cu securiști terminate în acest fel!", a mai scris Germina Nagâț.
Fostul ofițer de Securitate a anunțat că-și dă demisia din cele două calități publice pe care le deține: cea de membru PMP și cea de consilier local în comuna Pișchia, județul Timiș.
„Achiesez la obiectul acţiunii în constatare şi sunt de acord cu admiterea acțiunii; solicit să constataţi existenţa calităţii de lucrător al Securităţii a subsemnatului (ofiţer de contrainformaţii într-o unitate militară). Învederez faptul că începând cu data de 14.10.2019 subsemnatul mi-am dat demisia, atât din Partidul Mişcarea Populară, cât şi din Consiliul local al comunei Pişchia, judeţul Timiş, unde am activat ca şi consilier local din partea Partidului Mişcarea Populară”, scrie Sorin Bivolaru în documentul depus în instanţă, la Curtea de Apel București.
Politicieni în vizorul CNSAS și politicieni cu verdict de colaborator de la CNSAS
Cel mai recent caz de colaborare cu fosta Securitate dezbătut în presă este cel al guvernatorului Bancii Centrale, Mugur Isărescu, despre care CNSAS susţine că a activat ca informator în perioada 1979-1989. CNSAS a anunțat pe 15 iunie că va cere Curții de Apel București să constate că acesta a fost colaborator al fostei Securități. Nu este prima oară când lui Isărescu i se aduce această acuzație. Guvernatorul a respins acuzațiile de fiecare dată. Un alt caz este cel al Roxanei Wring, care a demisionat in decembrie 2019 din USR și de la conducerea organizației de București după ce CNSAS a acuzat-o că a colaborat cu fosta Securitatea. Și Viorel Cataramă a primit verdict de informator al fostei Securități anul trecut. Și fostul președinte Traian Băsescu a fost acuzat de colaborare cu fosta Securitate, CNSAS cerând constatarea calității în mai 2019 la Curtea de Apel București. Băsescu a pierdut în primă instanță în toamna anului trecut. Rodica Stănoiu, ministru al Justiției în guvernul PSD condus de Adrian Năstase, a colaborat cu Securitatea, potrivit deciziei definitive din februarie 2014 a Înaltei Curți.
Primele nume politice sonore implicate în verdictele CNSAS de colaborare cu fostaSecuritate sunt Mona Muscă și Dan Voiculescu.
Liberala Mona Muscă a fost exclusă din viața politică după ce CNSAS a decis că a colaborat cu fosta Securitate. În plină ascensiune politică, Mona Muscă a fost dată afară din PNL în septembrie 2006 după ce a recunoscut că a semnat un angajament cu Securitatea. Inițial a susținut că nu a făcut poliție politică, pentru ca ulterior să recunoască semnarea angajamentului. Înaintea Monei Muscă a fost omul de afaceri Dan Voiculescu, fost lider al Partidului Conservator. În iunie 2006, CNSAS îi înmâna decizia potrivit căreia acesta a făcut poliție politică. După contestări și negări, Curtea de Apel București a dat sentința irevocabilă în februarie 2013: Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate.