Verificările au acoperit toate laturile Muzeului Naţional de Geologie, la sol, precum şi la un metru de sol şi la zona de contact cu rocile expuse faţa muzeului şi în curtea interioară, arată reprezentanţii Ministerului Mediului.
Ei mai spun că specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului au făcut cercetări şi în afara traseului parcurs de vizitatori, respectiv în zona curţii interioare în care este amplasat beciul, dar şi în zona în care sunt depozitate fosilele de mamut.
Potrivit Ministerului Mediului, valorile obţinute în urma verificărilor în cele 71 de puncte "se încadrează în limita de variaţie a fondului natural de radiaţii, valori determinate orar, la nivelul întregii ţări, prin intermediul Reţelei Naţionale de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului, conform OM nr. 1978/2010”.
Precizările Ministerului Mediului vin după ce jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au prezentat datele unui raport realizat în mai 2016, conform căruia nivelul radiaţiilor în curtea şi în pivniţa Muzeului Naţional de Geologie este mult peste limita admisă, ceea ce pericilitează sănătatea angajaţilor.
Şi reprezentanţii Muzeului de Geologie au precizat că:
În circuitul principal de vizitare pentru public nu există eșantioane a căror valoare de fond, măsurată în aer, să depășească valoarea medie a fondului natural de radiații stabilită la scară globală (2,44 mSv/an, potrivit UNSCEAR).
Institutul Geologic al României, prin unitatea nucleară autorizată – Laboratorul de Radiometrie, a efectuat măsurători bianuale ale fondului de radiație din sălile de expoziție, valorile medii înregistrate fiind sub fondul natural de radiații (media anuală 1,01 mSv/an).
Eșantioanele care prezintă excepții de la valorile fondului natural de radiații sunt depozitate în condiții speciale, publicul neavând acces la spațiile de depozitare. Acestea se manipulează de către specialiști cu utilizarea de echipament de protecție adecvat și de către personalul științific autorizat.
Subliniem faptul că simpla deplasare la distanțe de 2m de cel mai radioactiv eșantion din colecțiile Muzeului Național de Geologie (neexpus) nu pune în pericol în niciun fel sănătatea oamenilor.
Este în curs de elaborare un proiect pentru expunerea în condiții de siguranță a acestor minerale și fosile de mare valoare patrimonială.
Conducerea IGR și a muzeului se implică în a semnala necesitatea efectuării periodice a măsuratorilor în sălile de colecții ale muzeului, fiind preocupați totodată de respectarea cu strictețe a recomandărilor făcute de către personalul unității nucleare autorizate.