Din păcate, în România, nu există o legislație care să le permită moașelor să își practice meseria și sunt folosite pe post de asistente. Statisticile arată că tot mai multe românce aleg cezariana în locul nașterii naturale din cauza fricii de durere și a lipsei de înformare.
Potrivit conf. dr. Doru Herghelegiu, un alt motiv al numărului de cezariene din ce în ce mai mare este și faptul că obstetricianul de multe ori are tendința să se protejeze pentru că cele mai mediatizate și cele mai disputate cazuri de malpraxis sunt în obstetrică, scrie doctorulzilei.ro.
Cele mai grave consecințe privind evoluția mamei sau a fătului în cazul unor incidente sunt în obstetrică. Ori, atunci la cel mai mic semnal de alarmă care apare în travaliu fiecare simte nevoia să se protejeze, să termine mai repede travaliul, să nu fie niciun risc pentru făt, să nu aibă procese ulterioare.
”Noi susținem nașterea naturală și credem că dacă femeile ar fi încurajate să aibă încredere în ele, să li se spună că au un corp destinat nașterii naturale, mai multe femei ar alege travaliul. Dar de frică, multe optează pentru cezariană. De multe ori nu sunt informate, le cer medicului cezariană, iar acesta nu poate să le refuze. Dar moașele le pot informa, pot face partea de educație”, explică Melania Tudose, președinta Asociației Moașelor Independente și moașă la maternitatea din Buzău.
Melania Tudose este una dintre cele mai ”vechi” în branșă. A lucrat ca asistentă de obstetrică din anul 1983 și în 2009 și-a luat licența de moașă.
Când este întrebată câți copii a ajutat să vină pe lume, Melania Tudose spune că a numărat doar până la 2500, apoi a pierdut șirul.
Lucrează la maternitatea din Buzău, unde majoritatea nașterilor naturale sunt asistate doar de două moașe.
”În general, la spitalele din provincie, medicul este cel care urmărește sarcina, iar dacă femeia vrea să nască natural, medicul îi recomandă să nască cu moașe. Medicii au încredere în noi, au văzut că suntem pregătite și nu i-am dezamăgit. Femeia însărcinată nu este bolnavă, așa că nașterea naturală ar trebui asistată doar de moașe. Dacă apar, însă complicații, noi suntem pregătite să le identificăm și atunci chemăm medicul, suntem conștiente de limitele noastre”, adaugă Melania.
Deși, susțin că integrarea lor în sistemul de monitorizare a sarcinilor ar aduce numai beneficii, moașele nu sunt lăsate să își îndeplinească atribuțiile deoarece nu există norme, standarde și posibilități de activare conforme cu cele europene.
”Reintegrarea moaşelor în sistemul de monitorizare a sarcinilor ar oferi o soluţie eficientă şi simplu de implementat pentru reducerea procentului îngrijorator de femei nesupravegheate în timpul sarcinii. Datorită pregătirii lor, prin integrarea în echipa de îngrijire materno-infantilă de teren sau prin cabinete individuale, moaşele pot monitoriza sarcina fiziologică în intregime, şi pot semnala la timp patologii care pot pune în pericol viaţa mamei şi a copilului, redirecţionând gravidele cu risc către medicii obstetricieni şi/sau de alte specialităţi”, susține Asociația Moașelor independente (AMI).