Mihaela Minca este una dintre cele mai cunoscute vrăjitoare din România. Ea și sabatul ei (întrunire a vrăjitoarelor – 13 la număr) - trăiesc la marginea societății europene, în suburbiile Bucureștiului. Aici își câștigă existența prin ritualuri care îi ajută pe clienții lor să găsească dragoste, bani și pedepse adecvate pentru dușmanii lor.
Uneori, eforturile vrăjitoarelor se extind dincolo de nevoile personale. În 2019, spre exemplu, Minca a aruncat o vrajă asupra corupţiei politice din România, aceasta turnând lichior negru în faţa unui clădiri guvernamentale. A doua zi, statul a emis o sentință finală pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, care și-a folosit propria putere pentru a crea locuri de muncă false și care făcuse recurs la condamnările anterioare, relatează sursa citată.
„Chiar dacă mulți ar spune că este doar o coincidență, acest lucru chiar s-a întâmplat”, a scris fotograful român Virginia Lupu la scurt timp după acest incident. Lupu, cunoscută anterior pentru imaginile ei cu români transsexuali, s-a împrietenit cu vrăjitoarele și le-a surprins în fotografii inedite. Drept dovadă stă seria sa de fotografii, intitulată „TinTinTin”, care a putut fi vizionată la ediția din 2019 a Bienalei Art Encounters din Timișoara, și care a oferit o viziune rară a acestei comunități mistice, matriarhale.
Lupu și-a capturat subiecții în plină acțiune, surprinzând fiecare detaliu, de la podoabele cu care erau gătite femeile și până la obiectele folosite de acestea în ritualurile practicate. Cu acest prilej, fotograful a observant că indiferent de vraja pe care o aruncă, aceste femei invocă meșteșugurile și moda pentru a-și spori potența.
Fotograful a descoperit un element estetic semnificativ în ritualurile vrăjitoarelor. Ea a observat-o pe Minca folosind o paletă de culori diferită pentru fiecare tip de vraja. "Roșu pentru dragoste, galben pentru abundență și bogăție, alb pentru binecuvântare și negru pentru ritualuri puternice de magie neagră", a explicat Lupu. În plus, lucru absolu extraordinar, "rețetele" și activitățile femeilor nu sunt centralizate în niciun fel de carte, ci sunt transmise din generație în generație.
"Vrăjitoarele pot fi protectoarele noastre, iar vrăjitoria poate ajuta la vindecare și îngrijire de sine", a spus fotograful, adăugând: „Practicarea vrăjitoriei este un instrument pentru supraviețuire - și supraviețuirea este importantă pentru comunitățile marginalizate din Capitalism.”