Vâscul întăreşte sistemul imunitar, scade tensiunea arterială, reglează tulburările cardiace şi este eficient în dereglările hormonale. Vâscul mai are proprietatea de a inhibă creşterea tumorilor canceroase.
Extractul de vâsc este unul dintre cele mai studiate preparate anticancer, iar în unele ţări europene, printre care Germania şi Elveţia chiar este prescris pacienţilor. Studiile în laborator au arătat că vâscul distruge celulele canceroase, extractul fiind cel mai frecvent injectat - subcutanat, intravenos sau direct în tumoră.
Deşi un număr mare de studii care au avut că obiect folosirea vâscului pentru tratarea cancerului au fost finalizate încă din anii '60, Food and Drug Administration din SUA nu a aprobat încă vâscul că tratament pentru cancer sau alte afecţiuni.
În 2008, Ivelisse Page (37 de ani), mama a patru copii a fost diagnosticată cu cancer de colon. Medicii i-au extirpat o porţiune din colon ai 28 de ganglioni limfatici. Mai târziu, în acelaşi an, tânăra a primit o veste devastatoare: cancerul s-a extins la ficat, iar medicii nu i-au dat mai mult de 8% şanse de supravieţui, medicii eliminând 20% din ficat.
Tânăra a dorit să încerce şi terapia cu vâsc şi dr. Luis Diaz, medicul oncolog care i-a prescris chimioterapia a fost de acord. Mare i-a fost uimirea când la o vizită ulterioară el a văzut cât de mult s-a îmbunătăţit starea femeii. "Am observat cât de bine se simitea după ce a început terapia cu vâsc. Această este o caracteristică universală. Am vazur asta la toţi pacienţii care primesc extractul de vâsc. Prind culoare, au mai multă energie", a povestit medicul.
De la operaţia pe ficat, Page nu a trebuit să mai suporte nicio intervenţie şi după un timp a fost considerată vindecată. Ea crede că în cazul ei reuşită este rezultatul unei combinaţii perfect între chirurgie, dietă, exerciţii fizice şi extractul de vâsc.
Extractul de vâsc reduce efectele chimioterapiei şi a radioterapiei şi îmbunătăţeşte starea emoţională a pacientului - aceştia sunt mai puţin îngrijoraţi, mai puţin deprimaţi.
Se recomandă consultarea medicului înainte de începerea oricărui tratament cu vâsc. Fitoterapeuţii spun că vâscul de pe plop, salcie, tei, nuc, frasin, arţar, paltin şi salcâm este foarte toxic, fiind contraindicată utilizarea lui internă. În schimb, vâscul de pe măr, prun, gutui, par, măr pădureţ, pin şi brad are o toxicitate mult mai redusă, de aceea el se recomandă că adjuvant în diverse afecţiuni. Pentru tratamentele externe, poate fi folosit orice fel de vâsc.
Sursa: bzi.ro