"E mult de discutat. Nu vrea (Guvernul să plafoneze prețurile- n.r.). De putut, ar fi putut să facă asta, dar nu vrea și vine cu niște argumente aiuristice. Nu doar că e o greșeală teoretică ci și o manipulare. Încă din luna mai, Italia a început să lucreze pentru această situație. Atunci ministrul Tranziției Energetice, Roberto Cingolani, a constituit un comitet format din specialiști care să lucreze pe PNRR-ul lor prin 2 direcții:1.) apărarea față de creșterea știută a prețurilor în energie; 2) pe turism. Modelul Italian, preluat si de cel spaniol, noi ar fi trebuit să îl urmăm. Nu se vrea acest lucru. În România, guvernul nu lucrează pentru protecția consumatorului, ci a producătorului. Nu avem capacitatea logistica ca în 2-3 săptămâni să vedem cui și în ce măsură trebuie acordate aceste subvenții", a declarat, luni, în cadrul emisiunii "Raport de zi", moderate de jurnalista Ana-Maria Păcuraru, de la Realitatea PLUS.
Potrivit economistului, politicienii români au impresia că puterea lor în țară depinde de modul în care sunt tratați în exterior și nu de proprii alegători: "Dacă luăm totul din aproape în apoape, se face jocul Gazprom, unicul furnizor, monopol în Europa. El dictează în Europa. Rusia și Germania au constituit un gigantic și extrem de complex sistem energetic. Germania e cea care sprijină Gazprom pentru că beneficaiaza de prețuri mici. Noi nu vom avea posibilitatea să exploatăm propriile noastre gaze pentru că nu putem crea concurență (...)".
Guvernul român a anunțat subvenții pentru consumatori. Întrebat dacă este suficientă această măsură pentru că românii să poată suportă costurile la energie în lunile de iarnă ce vor urma, Mircea Coșea a răspuns: "Nu sunt în buget banii pentru subvenții. Nici nu știm de unde vin (sumele promise de Guvern - n.r.). În plus de asta, furnizorul nu are capacitatea logistică să facă reduceri pe factură. Vor face abuzuri, se va ajunge la procese (...). Singură soluție este să se plafoneze prețurile pentru ca pe termen scurt să se resolve această problemea".
Reamintim că guvernul din Italia a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că va lua măsuri pentru a reduce preţurile la energie. Astfel, țara încearcă să revizuiască modul în care se calculează facturile de energie electrică.
Ministrul Tranziției Energetice, Roberto Cingolani, a declarat, luni, că prețurile energiei vor crește cu 40% în trimestrul următor, creșterea fiind determinată de prețurile internaționale mai mari la gaze naturale şi scumpirea certificatelor de emisii.
O astfel de majorare de preţuri, dacă va fi confirmată de autoritatea de reglementare care stabileşte preţurile la electricitate pe piaţa reglementată odată la trei luni, ar veni după o creştere de 9,9% în al doilea trimestru.
Creşterea din perioada aprilie-iunie ar fi fost de aproximativ 20%, dacă autorităţile de la Roma nu ar fi injectat resurse în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru a diminua aşa-numitele „costuri de sistem".
O majorare cu 40% a facturilor la electricitate ar însemna costuri mai mari cu 1.300 de euro pe an pentru familii.
Reforma luată în considerare ar include o revizuire a cheltuielilor de sistem din facturile consumatorilor, adăugând că o propunere ar putea fi înregistrarea lor în codul general al impozitelor. Reforma este așteptată anul acesta.