Sute de camioane, încărcate cu cereale, se întind pe cozi de peste cinci kilometri pe autostradă. Șoferii stau cu orele pe banda de urgență până apucă să intre în Portul Constanța.
„De la ora 7 jumătate sunt în coadă. Am luat-o înainte pe podul de la Agigea. Eu sper, poate mâine seara să fiu descărcat. Și în port e aceeași problemă. Ajungi în dană și mai stai un timp”, spune un șofer.
Anual, România exportă între 20 şi 24 de milioane de tone de cereale prin portul Constanţa, nu doar de la noi, ci şi din Serbia şi Ungaria. Ucraina a venit cu un surplus de circa 600 de mii de tone pe lună.
„Sunt multe camioane, multe mașini de Ucraina și Republica Moldova. Portul e plin! Și ne bagă prin parcări, pe-aici. Să vedem la ce dană descărcăm și când plecăm de aici”, spune un alt șofer.
„Cerealele reprezintă și-n acest an grupa de mărfuri cu cea mai mare pondere din traficul total, Portul Constanța devenind cel mai important din Europa din acest punct de vedere”, a precizat Florin Vizan, directorul general al Portului Constanța.
În ultimii 10 ani, Portul Constanța a devenit cel mai mare port de cereale din întreaga Europa. Iar războiul din Ucraina a transformat portul într-un obiectiv strategic la nivel mondial.