Un studiu realizat german, cu date despre regiuni din Italia, Spania, Franța și Germania, a ajuns la concluzia că 78% dintre cazurile de coronavirus s-au concentrat în zonele cele mai poluate.
Explicația poate fi aceea că bioxidul de azot, una dintre cele mai toxice componente ale gazului de eșapament, are legătură directă cu afecțiunile respiratorii, ceea ce înseamnă că o persoană a cărei condiție este deja precară din cauza poluării e mai expusă în cazul unei contaminări cu noul coronavirus. “Rezultatele arată că expunerea pe termen lung la acest tip de poluare poate fi unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la cifra mortalității” a afirmat Yaron Ogen, de la Universitatea ,,Martin Luther" Halle-Wittenberg din Germania, coordonatorul studiului.
Analiza specialiștilor germani nu stabilește o cauzalitate directă între decesele provocate de COVID și poluare, ci doar arată că există o corelație evidentă între cele două. ,,Este acum necesar să stabilim dacă o afecțiune pulmonară preexistentă are legătura cu reacția sistemul imunitar în fața coronavirus,” a declarat coordonatorul studiului.