Bărbatul a lovit polițista, a zgâriat-o și i-a rupt uniforma în încercarea de a-și scăpa fiul de cătușe. Culmea este că tocmai bărbatul condamnat a fost cel care sunase la 112 să ceară ajutorul unui echipaj de poliție, deranjat de scandalul pe care îl făceau niște puști chiar sub geamul casei sale.
Toată întâmplarea s-a petrecut pe 3 aprilie 2021, pe strada Țesătoarelor, lângă Școala nr.40, din București. În acea zi, bărbatul de 65 de ani fusese sâcâit de mai mulți adolescenți care se întâlniseră în dreptul casei sale.
Omul a ieșit din curte și le-a cerut copiilor să facă mai puțină gălăgie pentru că în casa de lângă ei doarme un copil de 8 luni. Adolescenții au ripostat, l-au luat peste picior și i s-au adresat cu apelativul ”boșorog”, suficient pentru ca bărbatul să considere că este cazul să sune la 112 și să ceară intervenția poliției.
La apelul de urgență a răspuns o polițistă care s-a deplasat la adresa indicată împreună cu un coleg, pentru a aplana conflictul doar că la fața locului cei doi agenți au găsit o liniște deplină. În timp ce încerca să afle ce s-a întâmplat, vorbind cu oamenii din zonă, polițista a observat îndreptându-se spre ea un cetățean care, pe un ton ridicat, i-a cerut să alunge grupul de copii gălăgioși. Ulterior din aceeași curte a ieșit un tânăr la fel de nervos care a început să înjure și să se meargă furios către grupul de adolescenți.
Cei doi agenți au intervenit și le-au cerut bărbaților să se legitimeze, doar că aceștia au reacționat într-un mod agresiv, refuzând să se supună ordinelor, ripostând cu violență. Discuțiile au degenerat într-o încăierare în timpul căreia polițista a fost lovită în zona feței și a mâinilor, iar uniforma i-a fost sfâșiată. Întreg conflictul a fost potolit abia după ce la fața locului au fost trimise forțe suplimentare ale poliției. S-a intrat în forță în casa celor doi bărbați, tată și fiu, iar cei doi au fost încătușați și duși la secția de poliție pentru audieri.
În timpul anchetei, bărbatul de 65 de ani a explicat că nu a făcut altceva decât să-și apere copilul ”complet nevinovat” de polițiștii care doreau să-l încătușeze, acesta fiind motivul pentru care polițista a fost lovită ”fără intenție”. Explicațiile individului nu l-au scăpat însă de dosarul penal, atacul asupra unui polițist aflat în misiune este considerat ultraj și se pedepsește cu închisoare de până la 5 ani.
Polițista, zgâriată la nivelul feței, gâtului, scalpului, umerilor și ambelor mâini, a avut nevoie de îngrijiri medicale, motiv pentru care a decis să se constituie parte civilă în proces și a cerut daune în valoare de 10.000 de euro. Instanța a considerat însă că suma este prea mare raportat la rănile suferite și a admis doar plata unor daune morale în valoare de 2000 de euro, pe care bucureșteanul de 65 de ani va trebui să i le plătească polițistei.
"Cuantumul daunelor morale nu poate constitui un prilej de îmbogăţire fără just temei pentru partea civilă în dauna inculpatului. (...) În aceste coordonate, Curtea consideră că acordarea unei despăgubiri în cuantum de 2000 euro, (...), este suficientă pentru a asigura justa reparare a prejudiciului încercat de partea civilă”, au motivat judecătorii de la Curtea de Apel București care au dat sentința definitivă, miercuri 12 ianuarie 2021.