„Eu am reacționat în calitate de fost jurnalist și, de asemenea, în calitate de prim-vicepreședinte al unuia dintre cele trei partide de guvernământ și unul dintre liderii coaliției.
Am solicitat colegilor mei din PNL, am vorbit de două ori și cu premierul României, Nicolae Ciucă, pentru a nu susține un astfel de proiect, pentru că atunci când vine vorba de libertate de exprimare, sunt un absolutist total și eu condider că este absolut inadmisibil să ne întoarcem în 1984.
(...) Faptul că cineva, în momentul acesta, se întreabă dacă un om care crede despre un demnitar că este corupt este automat suspectat că slujeste o putere ostilă UE, NATO sau SUA, mi se pare că este o chestiune extrem de gravă.
Să știti că și în cea mai puternică democrație a lumii, în SUA, judecătorii, cu Constituția în mână, admit limitări ale libertății de exprimare doar când e vorba de două chestiuni: terorism sau pedofilie. În rest, absolut nimeni nu contestă nici în Congresul american, nici în presa americană nicio informație. Mie mi se pare că este o inițiativă și mă bucur că nu și-a asumat-o nici ministrul Bode, nici premierul Ciucă”, a precizat Rareș Bogdan, la Realitatea PLUS.
Rareș Bogdan: „Sunt un absolutist când vine vorba de libertatea de exprimare”
„Proiectul descris în link e o idee nefericită. De la monitorizare se va ajunge la cenzură, iar ideile, fie că suntem de acord cu ele, fie că nu, trebuie să circule libere. Când vine vorba de libertatea de exprimare, sunt un absolutist. Susțin total cele spuse de Elon Musk acum 5 zile, când a fost rugat să scoată anumite site-uri de pe rețeaua de sateliți StarLink. Nu trebuie să alunecăm către scenarii care riscă să semene cu realitățile din romanul „1984”! Un Minister al Adevărului poate deveni un coșmar.
Voi cere PNL, în calitate de prim-vicepreședinte, și Guvernului României, ca membru al echipei de Coordonare a Coaliției de Guvernământ, să NU susțină acest proiect. Vă mai dau câteva argumente: Dezinformarea trebuie combătută prin o mai bună informare, credibilă, prin campanii inteligente, explicându-le oamenilor adevărul apelând la logică, la bunul-simț, prin vehicule pozitive. Trebuie să educăm, să-i învățăm pe oameni să se informeze, să le fim ghid în acest război informațional.
Există oameni onești, de bună-credință care, din necunoaștere, nepricepere, din lipsă de alternativă credibilă, ajung să replice idei propagandistice nocive, dar nu trebuie puși la stâlpul infamiei. Sunt victime, nu criminali. Un om care crede despre un demnitar că este corupt nu trebuie suspectat automat că slujește o putere ostilă UE, NATO, SUA, ci trebuie să beneficieze de prezumția de bună-credință. Așa crede el, iar gândul nu poate fi cenzurat. În cea mai mare democrație a lumii, judecătorii, cu Constituția SUA în mână, admit limitări ale libertății de exprimare doar dacă au legătură cu terorismul sau cu pedofilia, dacă țin eu bine minte. Să nu devenim mai catolici decât Papa!”, a scris europarlamentarul PNL, vineri, pe pagina sa de Facebook.