Leacurile din plante şi-au dovedit eficienţa încă din cele mai vechi timpuri în diverse probleme de sănătate. Şi când vine vorba de cancer, una dintre afecţiunile care a „câştigat“ tot mai mult teren în ultimii ani, numeroase studiile au demonstrat că preparatele din plante ajută la potenţarea efectelor tratamentelor clasice, cu câteva condiţii.
Ele trebuie să fie recomandate de specialistul fitoterapeut în colaborare cu medicul oncolog, să fie administrate conform indicaţiilor şi să completeze tratamentul medicamentos. Astfel, remediile ajută la întărirea imunităţii, reduc efectele neplăcute ale bolii şi încetinesc multiplicarea celulelor cancerose.
Unele plante pot afecta terapia clasică
Deşi în ultima perioadă au apărut tot mai multe remedii miraculoase care promit tratarea cancerului, important de ştiut este că boala are şanse mari să fie tratată, dacă este diagnosticată în fazele incipiente.
Remediile din plante sunt un aliat de încredere în lupta împotriva cancerului, doar dacă sunt indicate în paralel cu tratamentul clasic (chimioterapie, radioterapie etc.).
În cartea sa „Cancerul – tratamente naturiste“, specialistul în fitoterapie Eugen Giurgiu spune că „preparatele din plante se pot asocia terapiei oncologice în orice fază a bolii, indiferent de localizarea ei sau vârsta pacientului“. Remediile trebuie recomandate doar de fitoterapeut, mai ales că unele plante pot anula efecte altora, fie pot să-şi intensifice acţiunea şi să afecteze terapia clasică.