Poate cea mai cunoscută este salvia, despre care s-au scris mii de cărţi şi niciun autor nu a evitat să-i pomenească legenda, adică faptul că această plantă a adăpostit-o pe Fecioara Maria când era urmărită de soldaţii împăratului Irod.
Recunoscătoare, Maica Domnului i-a dăruit puteri tămăduitoare. În Imperiul Roman era considerată plantă sfântă şi i se dedicau sărbători şi ritualuri. Iar noi o numim şi Palma Maicii Domnului. Salvia are efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare, scade nivelul de zahar din sange, si poate sa previna boala Alzheimer. Părul Maicii Domnului, o specie de verigă, este altă plantă cu veleităţi curative, şi nu doar în probleme de pierdere a podoabei capilare, cum indică şi numele.
Vechii greci au folosit-o ca expectorant în tratarea tusei, sub formă de infuzie. Este recomandată de fitoterapeuţi şi celor cu afectiuni respiratorii severe, cum ar fi pleurezia. În mod tradițional, este folosită ca diuretic slab și pentru a provoca menstruația întârziată. Cu proprietăţi asemănătoare este Brâul Maicii Domnului, de asemenea emolient şi expectorant.
Am ajuns la Iarba Sfintei Marii, numită şi Iarba Zimbrului, sau Iarbă dulce. Conţine cumarina, un anticoagulant şi este utilă în combaterea edemelor. Atenţie, trebuie folosită doar la indicaţia medicului! Amerindienii o utilizau în inhalaţii împotriva răcelilor, dar şi ca să alunge insectele. Frunzele infuzate vindeca durerile de gât, tuse, febra precum și bolile venerice.
Salcâmul, care simbolizează lacrimile şi puritatea Fecioarei Maria, a fost folosit de egiptenii antici pentru a trata o varietate de afecțiuni medicale, de la raceli la lepră. Pudra de salcâm conţine fibre solubile în proporţie de 90%, fiind deci utilă în digestie. Este recomandată în controlul glicemiei şi poate reduce semnificativ nivelul colesterolului. Sub formă de infuzie, salcâmul ameliorează iritația cavității bucale şi este eficient în tratarea răcelilor.
Guma de mestecat cu extract de salcâm reduce placa bacteriană şi conferă senzaţia de saţietate. Iar la final, florile de portocal, care simbolizează castitatea şi generozitatea Fecioarei Maria, din care se extrage un ulei cu proprietăţi multiple. Este calmant nervos, anxiolitic şi antidepresiv. De asemenea, stimulează pofta de mâncare, este un antibacterian eficient şi un puternic antioxidant.