Anunțul a fost făcut de Michel Servoz, director general al Direcției Generale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune din cadrul CE, într-o întâlnire cu ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.
„Ridicarea întreruperii plăților este o veste foarte bună. Vor intra imediat în țară 167 de milioane de euro. Am trimis deja o sumă și mai mare; și vor mai urma vești bune, acum că procesul a fost deblocat. Încercăm să aducem cât mai multe fonduri, atât de necesare dezvoltării României. Mulțumesc colegilor din minister și din Autoritatea de Audit, care au muncit pentru acest rezultat”, a declarat Cristian Ghinea.
Autoritatea de Management POSDRU din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a trimis săptămâna trecută o altă tranșă, de 372 de milioane euro: „Estimăm că suma totală, de 539,4 milioane euro, se va întoarce la bugetul de stat până la sfârșitul acestui an. Ceea ce înseamnă o creștere cu aproximativ 10% a gradului de absorbție per total program POSDRU”, a completat Ministrul Fondurilor Europene.
Întrevederea a vizat și politicile sociale ale Guvernului român. Michel Servoz a remarcat că, prin Pachetul anti-sărăcie lansat în februarie 2016 se vine cu „o abordare integrată foarte necesară, care sper să continue și în guvernările viitoare”. Pachetul anti-sărăcie (lansat în februarie 2016) include 47 de măsuri care țintesc toate categoriile de vârstă, dar se concentrează în special pe măsuri pentru copii, mai notează ministerul Fondurilor Europene.
Multe dintre măsurile din pachetul anti-sărăcie lansat de Guvern vor putea fi finanțate prin apelurile de proiecte pe care Ministerul Fondurilor Europene le va lansa în 2016.
CE a întrerupt termenul de plată pentru România pentru POSDRU 2007-2013 în luna februarie 2016. Prin eforturile comune ale Ministerului Fondurilor Europene și ale Autorității de Audit, rata de eroare a fost adusă sub nivelul acceptabil, permițând decizia de deblocare anunțată zilele acestea de oficialii europeni.
De-a lungul timpului plățile prin programul POSDRU au fost întrerupte de mai multe ori de Comisia Europeană pe motive de suspiciune de fraudă.