"Jumătate dintre copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate din Regiunea Sud-Est provin din judeţele Vrancea şi Galaţi. La nivel naţional, unu din şapte copii din România - 536.000 de copii în cifre absolute - are unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, conform celui mai recent studiu realizat de organizația Salvaţi Copiii. Statisticile oficiale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, care reflectă numărul copiilor aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială, arată că 14,32% dintre aceşti copii sunt din Regiunea Sud-Est.
Potrivit organizaţiei, serviciile integrate de suport social, psihologic şi educaţional pentru copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate reduc semnificativ riscul de excluziune socială şi abandon şcolar al copiilor.
Plecarea părintelui este resimţită ca o traumă
"Pentru copiii rămaşi acasă, plecarea părintelui este resimţită ca o traumă, de cele mai multe ori cea mai mare de până atunci, iar pe fondul de vulnerabilitate emoţională instalat, ei sunt mai predispuşi riscului de abandon şcolar şi de apariţie de tulburări emoţionale şi comportamentale. Este important să ne adresăm tuturor acestor aspecte", a precizat preşedintele executiv al organizației, Gabriela Alexandrescu.
În 2021 românii au trimis către familii echivalentul a peste nouă miliarde de dolari
Conform datelor organizației, peste jumătate de milion de copii, aproximativ 536.000 de copii, au avut în ultimul an cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Aproape un milion de copii (peste 950.000) au sau au avut experienţa plecării unuia dintre părinţi pe parcursul copilăriei, respectiv aproximativ unul din patru copii a trăit experienţa traumatizantă a despărţirii de un părinte sau de amândoi pe o perioadă mai lungă de timp.
Criză în Marea Roșie. Marile companii navale de transport suspendă trecerea navelor în urma atacurilor rebelilor houthi
De asemenea, o treime dintre copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate au ambii părinţi sau părintele unic susţinător de familie plecat. Majoritatea părinţilor trimit bani acasă lunar ajutându-şi familiile să depăşească dificultăţile cu care se confruntă.
Din datele Băncii Mondiale, în 2021 românii au trimis către familii echivalentul a peste nouă miliarde de dolari, cea mai mare parte a sumelor fiind cheltuite pentru alimente, întreţinerea gospodăriei şi educaţia copiilor.