În acest an, în total 16.207 de sirene au fost anunţate în ţara atacată de forțele ruse, totalul sirenelor aeriene din Ucraina însumând, până la 10 februarie, 22.995 de ore, relatează news.ro.
Sursele care adună date oficiale pentru a calcula numărul şi durata sirenelor de raid aerian pe teritoriul Ucrainei arată că un total de 16.207 de sirene au fost anunţate în ultimul an, cu o durată de aproximativ o oră în medie, se arată într-un comunicat dat publicităţii miercuri de Salvaţi Copiii.
Conform sursei citate, familiile şi copiii pot ajunge să petreacă până la opt ore în subteran, fără a putea pleca din cauza atacurilor continue cu rachete. De-a lungul liniei frontului din sud-estul Ucrainei, bombardamentele nu încetează decât foarte rar, familiile din această zonă fiind forţate să-şi abandoneze casele, multe dintre ele acum distruse, pentru a trăi în subteran, fără a avea vreun pic acces la facilităţi de bază, inclusiv electricitate, apă şi încălzire.
„În Harkov, de exemplu, au existat peste 1.700 de alarme aeriene în ultimul an, cu o durată totală de aproximativ 1.500 de ore, în timp ce regiunile Doneţk şi Zaporojie au experimentat peste 1.100 de ore de alarme fiecare”, se arată în documentul citat.
Salvaţi Copiii presupune că familiile care trăiesc în imediata apropiere (la mai puţin de 40 km de linia frontului) de luptă activă sunt forţate să-şi petreacă tot timpul în adăposturi din cauza luptei continue, a bombardamentelor şi a loviturilor cu rachete.
Chiar şi în regiunea de vest a ţării, considerată una dintre cele mai sigure, sirenele aeriene rămân frecvente, iar cei care se ascund petrec, în mod normal, o oră în adăposturi subterane.
În acest context, organizaţia Salvaţi Copiii solicită părţilor în conflict „să-şi respecte obligaţiile în temeiul dreptului internaţional umanitar şi al drepturilor omului şi să se asigure că civilii şi bunurile civile, în special cele care afectează copiii, cum ar fi casele, şcolile şi spitalele, sunt protejate împotriva atacurilor”.