”Eliminarea tuturor pensiilor speciale este o abordare nerealistă. Abordarea noastră e cea rațională. Ne dorim ca în următoarele săptămâni să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor (...) Se poate face, nu are o problemă de constituționalitate”, a afirmat Barna la un post de televiziune.
Potrivit vicepremierului, o măsură similară urmează să fie luată și în cazul pensiile speciale pentru primari. "Ne vom mobiliza și vom modifica Codul Administrativ astfel încât să abrogăm pensiile speciale ale primarilor”, a mai spus Barna.
Cât privește celelalte pensii speciale, președintele USR a precizat că acestea vor fi vizate de ”abordări specifice”.
”Luăm bucată cu bucată fiecare categorie, în funcție și de ce a spus Curtea Constituțională, astfel încât să nu mai fie respinsă întreaga lege”, a menționat Dan Barna.
Declarația liderului USR nu a surprins pe nimeni, șia sta deoarece acesta s-a poziționat, în repetate rânduri, în favoarea desființării pensiilor speciale.
Nu mai departe de ziua de ieri, Dan Barna scria într-o postare pe contul său de Facebook că printre prioritățile USR pentru această sesiune parlamentară se numără și eliminarea pensiilor speciale, alături de adoptarea bugetului pe anul în curs, modificarea legilor electorale și "repararea" legilor justiției, respectiv șansa pe care România o are de a scăpa de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).
"Foarte mulți dintre voi mi-ați scris și m-ați întrebat ce facem cu pensiile speciale. Un prim răspuns este că nu vom face ce s-a făcut până acum când s-au găsit soluții în batjocură și pensiile acelea au rămas neatinse. Concret, vom constitui o comisie care să găsească, în cel mai scurt timp, o soluție inatacabilă juridic. Avem înțelegerea partenerilor de coaliție că acest subiect trebuie rezolvat urgent", a scris Dan Barna pe contul său de Facebook.