”Din păcate, industria ospitalităţii a fost ataşată de numărul de vaccinaţi. Ni s-a pus în discuţie ca o mare parte din angajaţii din HoReCa să fie vaccinaţi pentru a funcţiona ca înainte, adică la fel ca în 2019. Am luat acest lucru în considerare şi ne-am mobilizat, astfel că, astăzi, 80% dintre angajaţi sunt vaccinaţi. Astfel că HORA şi-a făcut treaba şi putem merge în faţa Guvernului să spunem că ne-am respectat angajamentele”, a spus Mischie, într-o conferință de presă.
În acest context, activitatea din restaurante nu ar trebui să se mai afle sub restricții de la 1 iunie, a subliniat președintele HORA.
”Am solicitat ca activitatea în restaurante, când vaccinul va fi la liber şi datele de la INSP permisive, noi să putem funcţiona în restaurante şi pe terase fără restricţii. Iar în momentul în care specialiştii Ministerului Sănătăţii consideră că anumite date pot afecta activitatea, să nu mai fie restricţii pentru cei vaccinaţi şi pentru cei care aleg să se testeze”, a adăugat oficialul industriei ospitalităţii.
Mischie a mai anunțat că HORA a iniţiat un ghid de bune practici pentru operatorii din acest sector, astfel încât activitatea să fie cât mai eficientă în condiţiile actuale, potrivit Agerpres.
Prezent la același eveniment, Paul Ene, secretar de stat în Ministerul Economiei, a precizat că ridicarea totală a restricţiilor de la 1 iunie nu este posibilă în condiţiile actuale.
”Cu toţii ne dorim să ridicăm restricţiile cât mai repede, dar acest lucru depinde de cum va evolua pandemia şi singurul mod în care putem scăpa de ea este prin vaccinare. Restricţiile nu se pot ridica de la 1 iunie toate, în niciun caz, cu siguranţă. Ne dorim un calendar predictibil despre cum se vor relaxa, bazat pe date de vaccinare şi de problema epidemiologică. Ideea că de mâine, gata, s-a făcut 1 iunie, suntem liberi, nu funcţionează aşa”, a spus Ene. Oficialul ministerial a subliniat necesitatea respectării cu strictețe a regulilor privind distanțarea și postul măștii și importanța vaccinării.