Știai că?
Ceasurile sunt patru slujbe relativ scurte din cadrul rânduielii de rugăciune zilnică și care marchează principalele momente (ceasuri) ale zilei.
– Ceasul întâi marchează răsăritul soarelui (6:00 A.M.).
– Ceasul al treilea marchează jumătatea dimineții (9:00 A.M.)
– Ceasul al șaselea marchează ora prânzului sau jumătatea zilei (12:00, la amiază)
– Ceasul al nouălea marchează jumătatea după-amiezei (3:00 P.M.)
Aceste slujbe, împreună cu celelalte slujbe și rugăciuni zilnice se găsesc de obicei în cartea numită Ceaslov sau Orologhion, literal Cartea Ceasurilor. De aceea, atunci când se vorbește de Ceasurile zilei se face adeseori referire la întreaga rânduială a slujbelor zilnice. În ajunul praznicelor Nașterii Domnului și Botezului Domnului, precum și în Sfânta și Marea Vineri, slujba obișnuită a Ceasurilor fuzionează cu și este înlocuită de slujba mai solemnă a Ceasurilor Împărătești. Aceasta cuprinde cântări, rugăciuni și citiri din Scriptură legate de praznicele pe care le vestesc.
Pilda zilei
Comorile fiecăruia
Plimbându-se prin sat, un boier s-a întâlnit cu un ţăran sărac şi a început a se lăuda cu averile lui:
– Vezi tu livada de pe deal ? E a mea. Pădurile care înconjură satul sunt şi ele ale mele. Până şi pământul pe care calci acum al meu este. Tot ce vezi, de jur-împrejur, e proprietatea mea. Toate astea sunt doar ale mele.
– Dar acela ? – l-a întrebat ţăranul, arătând cu degetul spre cer. Nu cred că şi cerul este al tău. Acela este al meu, a mai spus ţăranul şi, cu zâmbetul pe buze, a plecat liniştit, lăsându-l pe boier mirat şi cu ciudă în suflet.
“Cel ce s-a născut înţelept poartă bogăţia cu el” (Sfânta Scriptură).