Gândul zilei
„Nu este nimic mai puternic ca Biserica lui Hristos. Cine va vrea cu ea să se lupte, neapărat își va îngropa puterile sale. Când te lupți cu un om, tu poți să învingi sau să fii învins, dar Biserica nici odată nu va putea fi învinsă nici de o putere. Biserica este a lui Dumnezeu, și dumnezeu este mai puternic decât toți.” – Sfântul Ioan Zlataust.
Știai că?
Mitropolit este un rang administrativ în ierarhia clerului ortodox, cler format din: episcop, arhiepiscop, mitropolit şi mitropolit primat sau patriarh. Mitropolitul are în subordine 2-3 episcopi. El este mai presus de episcop: ἀρχὸς ἐπίσκοπος — arhos episcopos sau ἀρχὸς ἐπίσκοπος — arhiepiscopos = primul dintre episcopi sau mitropolit. Rangul de mitropolit este superior în administraţia Bisericii faţă de cel de episcop, după harul, între mitropolit şi episcop nu este deosebire şi de aceea orice episcop poate ajunge mitropolit, când este nevoie. Sistemul mitropolitan exista în parte şi în primele secole ale Bisericii (episcopii avându-şi originea de la Sfinţii Apostoli), dar din sec. IV a luat o dezvoltare deosebită, datorită extinderii teritoriilor creştine, în provicii au apărut mai multe episcopate şi atunci episcopul din capitala provinciei a devenit „arhos“ (cel mai mare), adică mitropolit. Rolul lui era de a convoca sinoadele provinciale, de a conduce alegerea episcopilor, de a-i confirma şi hirotoni. El avea dreptul de a depune un episcop, de a veghea la buna desfăşurare a activităţii bisericeşti din întreaga eparhie şi la păstrarea nealterată a învăţăturii creştine. Avea dreptul de a fi pomenit de toţi episcopii şi de cler la slujbele divine.
Pilda zilei
Orbul si șchiopul
Se spune că un om bogat a plecat pentru un timp mai îndelungat de acasă, încredințând supravegherea livezii sale la doi servitori, unul șchiop și unul orb, gândindu-se ca aceștia nu vor fura. Văzându-se însă singuri, în lipsa stăpânului, orbul a luat pe șchiop în spinare și astfel, conducându-se unul pe altul, au furat cele mai frumoase fructe din livada. Când s-a întors stăpânul și a văzut paguba, ei au încercat să se scuze, dar stăpânul le-a cunoscut înșelăciunea și le-a zis:
– Împreună ați păcătuit, împreuna să fiți pedepsiți. Așa este trupul și cu sufletul. Cel dintâi este orb, fără lumina minții, cel din urmă este incapabil să facă ceva fără membrele trupului. Dar împreună păcătuiesc și împreună primesc pedeapsa.
Citește mai multe pe realitateaspirituala.net.