”Actuala legislaţie nu prevede măsuri sociale de integrare a copiilor din centrele de plasament, care la vârsta majoratului pur şi simplu sunt lăsaţi pe stradă, la voia întâmplării. (...) Înfiinţarea unor Ateliere sau Centre de Ucenicie, care să funcţioneze pe lângă centrele de plasament, este o măsură care poate ajuta aceşti tineri aflaţi în pragul excluderii din centrele de plasament să înveţe o meserie tradiţională, o meserie pe care să o practice după excluderea din centrul de plasament. În acest fel, tinerii vor fi atraşi să identifice potenţiale surse de venit bazate pe practicarea meseriei învăţate, putând să îşi construiască propria viaţă în care să se simtă confortabil”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul legislativ, informează mediafax.ro.
Conform iniţiatorilor, proiectul de lege are ca scop în principal educarea şi integrarea tinerilor care împlinesc vârsta de 18 ani în Casa de copii sau Centrul de plasament, în societatea şi susţinera acestora pentru a-şi asigura o sursă de venit prin încadrarea într-o unitate economică sau prin înfiinţarea unei societăţi comerciale, prin asigurarea unor facilităţi fiscale pentru aceştia, în situaţia în care îşi deschid propria afacere, sau pentru angajatorii lor, în situaţia în care sunt încadraţi după terminarea cursurilor.
Potrivit proiectului de Lege, în atelierele sau centrele de ucenicie înfiinţate pe lângă casele de copii sau centrele de plasament, copiii cu vârste între 16 şi 18 ani vor învăţa şi practica diverse meserii, cu preponderenţă tradiţionale.