CREŞTERE ECONOMICĂ. Creşterea economică solidă de anul trecut MASCHEAZĂ consumul slab şi cererea internă slăbită, se arată într-o analiză făcută de Erste Bank, prezentată de Mediafax. Analiştii Erste consideră că rata puternică de creştere economică din 2013 se datorează în principal recoltei agricole bogate şi dinamicii solide a exporturilor.
CREŞTERE ECONOMICĂ. Potrivit Erste Bank, consumul va reveni în 2014, având în vedere tendinţa BNR de a susţine cererea, care se va materializa prin noi reduceri ale rezervelor minime obligatorii. În 2014, consumul populaţiei ar trebui să accelereze şi să contribuie la o creştere economică mai sustenabilă, anticipează experţii băncii austriece.
CREŞTEREA ECONOMICĂ solidă din trimestrul al patrulea se datorează în principal unei majorări puternice a cheltuielilor publice în luna decembrie - 23,4 miliarde lei, faţă de o medie lunară de 17,5 miliarde lei în restul anului. Consumul populaţie a evoluat slab până în decembrie, dar a crescut cu 4,8% în ultima lună din an, estimează Erste.
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut anul trecut cu 3,5%, potrivit INS, semnificativ peste cele mai recente prognoze ale autorităţilor (2,8%) şi analiştilor, după un avans de 5,2% în ultimul trimestru faţă de T4 2012. Atât creşterea anuală, cât şi cea trimestrială se plasează la cele mai mari valori din anul 2008 până în prezent.
Dovada că NIVELUL DE TRAI al românilor SCADE, deşi SALARIUL minim a tot crescut
Puterea de cumpărare a românilor s-a redus în cursul anului 2013, cu toate că Guvernul a majorat în trei trepte salariul minim, de la 700 de lei în urmă cu mai bine de un an, la 850 lei în ianuarie 2014. Dovada este prezentată chiar de datele Institutului Naţional de Satistică.
Astfel, consumul s-a redus în primele 11 luni din 2013, vânzările de alimente, băuturi, tutun şi carburanţi scăzând în această perioadă, potrivit datelor INS.
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia celui auto, a scăzut în primele 11 luni ale anului trecut cu 0,1% faţă de perioada similară din 2012, atât în serie brută, cât şi ajustată, ca urmare a reducerii vânzărilor de alimente, băuturi, tutun şi carburanţi.
Declaraţia ŞOCANTĂ a unui om de afaceri: "România este o economie a bunkerelor"
Economia României, aşa cum este ea construită în prezent, este o "economie a bunkerelor", în care primeşte importuri, le prelucrează în bunker şi le trimite la export, ceea ce crează creştere economică dar nu şi o îmbunătăţire a nivelului de trai, a declarat Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Potrivit unei analize ZF.ro, 61 din cei mai mari 100 de exportatori se regăsesc şi între cei mai mari 100 de importatori.
"Trebuie regândit modelul de afaceri pe care îl avem azi orientat spre export. Eu sunt pentru exporturi, dar dacă te uiţi la modelul pentru export, acesta a creat o economie românească a bunkerelor. Primeşte importuri, le prelucrează în bunkerul respectiv, firma respectivă, şi livrează outputuri la export. Astfel creşte economia fără creştere a standardelor de viaţă", a spus Pogonaru în cadrul Romanian Business Leaders Summit.
Potrivit acestuia, orice abordare pentru îmbunătăţirea calităţii economiei şi a standardului de viaţă trebuie să pornască de la un guvern "pro business", care să îşi facă structura mai eficientă şi să mizeze pe aspectele care au şanse reale de dezvoltare.
Economia României a crescut cu 3,5% în 2013, mult peste aşteptări
Averea românilor a căzut cu 18% în 2013 faţă de anul trecut, potrivit raportului Credit Suisse Research Institute asupra bogăţiei la nivel mondial, Global Wealth Report 2013.
Potrivit raportului Global Wealth Report 2013, fiecare român este mai sărac cu 2.476 dolari într-un singur an, averea românilor coborând de la 13.667 dolari pe locuitor în 2012 la 11.191 dolari în 2013.
Dacă ne uităm la indicatorul averii pentru populaţia adultă, averea românilor apare, din nou, în descreștere: de la 17.164 dolari în 2012, la 14.044 dolari în 2013. Ceea ce reprezintă, din nou, o scădere de 18%.
Românii, mai săraci cu 2.500 dolari de căciulă într-un singur an
Cheltuielile stringente, 90% din veniturile gospodăriilor
Veniturile medii pe gospodărie au fost în trimestrul al treilea al anului trecut de 2.528 lei pe lună, iar cheltuielile au însumat 2.267 lei, aproape 90% din venituri, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).
"Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, în trimestrul III 2013, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 2.528 lei pe gospodărie şi 886 lei pe persoană. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.182 lei lunar pe gospodărie (765 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 346 lei lunar pe gospodărie (121 lei pe persoană)", se arată într-un comunicat al INS.
Salariile şi celelalte venituri asociate acestora au format cea mai importantă sursă de venituri (49,1% din veniturile totale ale gospodăriilor în trimestrul I 2013, respectiv 51,2% în trimestrul II şi 53,1% în trimestrul III 2013).