Paracetamolul este folosit în mod curent pentru tratarea durerilor, iar cercetătorii consideră rezultatele noului studiu drept "alarmante", informează dailymail.co.uk.
Cercetarea, efectuată de specialiştii Universităţii din Auckland, Noua Zeelandă, vine să suţină un studiu danez publicat anul acesta care a descoperit o legătură între acest analgezic folosit pe scară largă şi o serie de probleme de comportament.
Savanţii neo-zeelandezi au analizat datele obţinute în urma unui studiu efectuat pe 871 de copii europeni şi măsurat dificultăţile comportamentale şi simptomele de ADHD pentru copii cu vârsta între şapte şi 11 ani.
Cercetătorii au analizat folosirea în timpul sarcinii a unor medicamente ca paracetamol, aspirină şi antibiotice, dar şi a medicametelor impotriva acidităţii gastrice.
Aproape jumătate dintre mamele copiilor din studiu luaseră paracetamol în timpul sarcinii, iar copiii acestor femei prezentau un risc mai mare de a dezvolta sindromul deficitului de atenţie şi alte probleme de comportament.
Utilizarea celorlalte medicamente nu a fost legată de diferenţe majore de comportament la copii, potrivit studiului.
"Descoperirea potrivit căreia chiar şi dozele mici de paracetamol (indicate de numărul de săptămâni de expunere a fătului la acţiunea medicamentului) pot afecta comportamentul copilului şapte ani mai târziu este alarmantă pentru că (paracetamolul, n.r.) este cel mai des folosit medicament în perioada prenatală", a declarat liderul echipei de cercetare, doctorul John Thompson.
Studiul nu a beneficiat însă de date referitoare la persistenţa sindromului deficitului de atenţie şi în perioada pubertăţii, nici la informaţii referitoare la faptul că părinţii au suferit sau nu de ADHD. De asemenea, cercetarea nu a beneficiat de informaţii despre tipul de dozare a medicamentului şi în care trimestru al sarcinii au luat mamele paracetamol.
"Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a avea o evaluare mai precisă a riscurilor şi consecinţelor administrării de analgezice în timpul sarcinii", a spus John Thompson.
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) sau sindromul deficitului de atenţie însoţit de hiperactivitate se manifestă prin dificultăţi de concentrare şi de îndeplinire a unor sarcini complexe, copiii afectaţi având dificultăţi în a sta liniştiţi şi prezentând un comportament impulsiv.