"Este vorba despre o întâlnire la Vatican pentru a ne ruga împreună, nu pentru a face o mediere. Este o rugăciune fără discuţii. După (rugăciune), fiecare se întoarce acasă", a explicat Papa, într-o conferinţă de presă organizată la bordul avionului care îl aducea la Roma.
Papa a salutat faptul că cei doi preşedinţi "au avut curajul să meargă mai departe", acceptând amândoi propunerea sa.
Întrebat de ce i-a invitat pe cei doi lideri după mesa de la Betleem, Papa a admis că "îi plac gesturile spontane".
În ceea ce priveşte statutul Ierusalimului, Francisc a subliniat că "Sfântul Scaun are poziţia sa asupra problemei religioase. Ierusalimul este capitala a trei religii".
El a apreciat că negocierile trebuie să continue.
Invitaţia Papei la o rugăciune comună a evreilor şi palestinienilor la Vatican a fost un moment de vârf al zilei de duminică.
După o mesă la Betleem, Francisc i-a invitat pe preşedintele palestinian şi pe cel israelian să vină să se roage cu el "în casa sa", la Vatican, pentru pace şi încheierea unei "situaţii inacceptabile" între palestinieni şi israelieni.
Mahmoud Abbas a acceptat să meargă la 6 iunie la Vatican, a anunţat duminică negociatorul palestinian Saeb Erakat.
La rândul său, Shimon Peres a răspuns luni, într-un discurs susţinut la Preşedinţia Israelului din Ierusalim, că "vom fi bucuroşi să facem o rugăciune în casa noastră sau a dumneavoastră, la invitaţia şi potrivit alegerii dumneavoastre".
Shimon Peres, laureat cu Premiul Nobel pentru Pace pentru rolul său în Acordurile de la Oslo, semnate în 1993, a dezvăluit la începutul lui mai că a purtat în 2011 negocieri secrete cu Mahmoud Abbas, care au fost întrerupte de amestecul premierului israelian, Benjamin Netanyahu.