În toate scenariile simulate de aceștia detonările au dus la eliberarea unor cantități uriașe de cenușă și fum în atmosfera superioară care ar bloca lumina soarelui și duce la recolte insuficiente, potrivit unei cercetări publicate în revista AGU Advances.
FOAMETE ȘI FRIG, COMBINAȚIE FATALĂ
În prima lună de după detonările nucleare, temperaturile medii globale ar scădea cu 7 grade Celsius, ca urmare al acumulărilor de fum care ar obtura lumina Soarelui. Pentru a avea o idee cât de grav este fenomenul, scăderea de temperatură este mai mare decât în timpul ultimei ere glaciare.
Chiar dacă fumul s-ar disipa într-un timp relativ scurt, temperaturile oceanelor nu vor mai reveni la nivelul de acum.
EUROPA VA ÎNGHEȚA
În condițiile răcirii accentuate, calota glaciară s-ar extinde cu peste 15 milioane de kilometri pătrați, ceea ce pentru populațiile din emisfera nordică ar fi catastrofal. Frigul ar însemnă și distrugerea vegetației, de pe uscat și din apă, practic ar echivala cu tăierea surselor de hrană.
Scenariile prezentate nu sunt diferite de cele elaborate încă din vremea Războiului Rece, când a apărut și conceptul de iarnă atomică, finalul omenirii așa cum o știm.