Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova a sesizat Colegiul Medicilor în cazul pacientei care a murit în unitatea sanitară şi a cărei fiică a acuzat cadrele medicale că nu-i dădeau mamei sale tratamentul şi că o legau de pat, iar poliţiştii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, Bogdan Fănuţă, a declarat, joi, că a sesizat Colegiul Medicilor pentru a se pronunţa ”asupra corectitudinii sau incorectitudinii aplicării anumitor tratamente” bolnavilor.
El a precizat că va solicita un punct de vedere şi Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă.
”În ceea ce priveşte tratamentul, am sesizat astăzi Colegiul Medicilor, unde am trimis şi o copie a foii de observaţie, dânşii sunt singurii în măsură să analizeze acest lucru şi să se pronunţe asupra corectitudinii sau incorectitudinii aplicării anumitor tratamente. Pentru a preveni şi alte incidente de acest fel neplăcute, nu doar ale spitalului nostru legat de măsurile de contenţie aplicate, o să cerem şi un punct de vedere Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă să se pronunţe asupra corectitudinii, legalităţii şi modalităţii în care aceste măsuri de contenţie pot fi aplicate bolnavilor din terapie intensivă. Sunt pacienţi care necesită aceste măsuri, iar în cazul nostu, medicii de pe terapie intesivă, în cadrul notei informative făcute, consideră că majoritatea pacienţilor cu encefalopatie, cei care au tulburări psihice secundare unor boli organice, pentru siguranţa pacienţilor, se poate lua această măsură" a declarat Bogdan Fănuţă
El a mai spus că ”s-au luat note explicative de la tot personalul medical”, iar aceste declaraţii vor fi prezentate, vineri, Consiliului etic care analizează acest caz.
”S-au luat note explicative de la tot personalul medical, chiar şi de la medicii care au fost înainte ca pacienta respectivă să ajungă şi de la medicii din terapie intensivă şi personalul care a făcut parte din momentul în care pacienta a intrat în terapie intensivă până în momentul decesului. Toate aceste declaraţii vor fi prezentate mâine (n.r. - vineri) Consiliului Etic, cel care este în măsură să investigheze acest caz, din punct de vedere administrativ, ce s-a întâmplat acolo între personalul medical şi aparţinători. În acelaşi timp, am luat şi un punct de vedere al tuturor medicilor în ceea ce priveşte măsurile de contenţie, dacă se permit aceste măsuri”, a afirmat Fănuţă.
Poliţiştii craioveni au întomit dosar penal pentru ucidere din culpă în acest caz.
”La secţia 2 Poliţie, s-a depus o plângere prin care se reclamă fapte de natură comise de personalul medical de la Spitalul Clinic Judeţean Craiova. Poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpă, având în vedere că faptele sesizate se referă la uciderea persoanei din culpa personalului medical. Poliţiştii cercetează în acest sens pentru a stabili cu exactitate dacă sunt întrunite elementele consitutive ale acestei infracţiuni. Printre activităţile întreprinse se numără audierea personalului medical, a martorilor, coroborate cu rezultatul necropsiei efectuate de medicii de la Institutul de Medicină Legală Craiova", a declarat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt Poliţiei Judeţene Dolj.
Paula Drulă, în vârstă de 65 de ani, suferea de diabet şi era dependentă de insulină, iar în urma unei crize aceasta a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova.
Aflată în Italia, fiica femeii s-a întors în ţară la aflarea veştii, ea spunând că a mers la spital şi şi-a gasit mama la Secţia de terapie intensivă, legată de pat cu un cearşaf.
”Mă implora să o duc acasă, că asistentele nu îi fac insulina, îi vorbesc foarte urât, nu i se dă tratamentul de inimă necesar pentru a trăi. Am întrebat asistenta ce se întâmplă când am găsit-o legată de picioare şi mi s-a răspuns că nu este treaba mea, este treaba medicilor să îmi explice, dar pentru că nu era niciun medic, am fost invitată să ies afară, am făcut fotografii şi mama mă implora să o iau acasă. M-au dat afară, au chemat pază, că nu aveam voie să fac fotografii şi în timp ce ieşeam afară, asistenta respectivă cu care am avut această altercaţie mi-a zis că nu se ştie ce se poate întâmpla în acea noapte. (...) Iniţial, mi s-a spus că e legată pentru că e violentă, dar era legată de picioare, era violentă cu picioarele? Nu i se făcuse perfuzie, nu i se dăduse apă”, a declarat Anca Drulă, fiica pacientei decedate.
Şi soţul femeii, care a mers cu aceasta la spital, a spus că au găsit-o pe pacientă legată de picioare.
“Am intrat şi am încercat să o ridic în picioare, dar ne-a spus că o dor picioarele. Atunci am dat pătura la o parte şi am observat că acestea sunt legate. I le-am desfăcut imediat, în timp ce soţia a plecat să vadă ce se întâmplă”, a povestit Sorin Veselu.
În cursul acelei nopţi, fiica pacientei a fost anunţată că mama ei a decedat.
A doua zi, aceasta a depus o plângere la Poliţie şi la conducerea spitalului, care a declanşat o anchetă internă.
”Am sesizat în urma acestei adrese Consiliul etic al spitalului, este forul care se ocupă de relaţie medic - pacient. Acest Consiliu etic va lua declaraţii scrise celor implicaţi în cazul respectiv, atât medicilor, cât şi asistenţilor, apoi se va formula o concluzie care va fi comunicată şi aparţinătorilor”, a declarat Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului de Urgenţă din Craiova.
În ceea ce priveşte acuzaţiile că pacienta de 65 de ani a fost găsită legată de pat, managerul a spus că a solicitat explicaţii medicului şef de pe Secţia de terapie intensivă.
“Am cerut medicului şef de pe clinică să ne spună dacă în terapie intensivă se admit astfel de proceduri, de contenţie, am rugat să se facă un consiliu cu toţi medicii din secţia respectivă să ne spună dacă aceste tehnici sunt premise conform atât legislaţiei, cât şi procedurilor şi dacă da, care sunt momentele în care un pacient poate fi imobilizat, dacă este corect sau nu”, a mai spus Bogdan Fănuţă.
Fiica pacientei decedate a precizat că va sesiza şi Colegiul Medicilor, şi Minsiterul Sănătăţii.