Paște 2015. Cuvântul de bază care trebuie avut în vedere de către orice creştin la masa de Paşte este „cumpătare”. Nu spune nimeni că nu trebuie să consumăm carne de miel, ouă, pască, vin, ţuică, bere etc., dar totul trebuie făcut în mod raţional şi fără excese.
Paște 2015. Medicul Ruxandra Popa din Slatina spune că persoanele care au ţinut cele şapte săptămâni de post trebuie să fie cele mai atente la această masă deoarece, în cazul lor, pericolul de a exagera cu consumul alimentelor este cel mai mare. Astfel, specialiştii în nutriţie spun că persoanele anterior menţionate ar trebui să evite mâncărurile foarte grase şi pe cele prăjite pentru că acestea se digeră greu. În plus, lângă fiecare preparat tradiţional, indiferent că vorbim despre drob sau friptură de miel, trebuie să existe neapărat şi garnituri de legume, salate şi fructe proaspete, toate acestea având rolul benefic de a ajuta la digestie.
Fructele, obligatorii între felurile de la masă, nu la final
Paște 2015. Carnea de miel creşte colesterolul în sânge mai mult decât orice altă carne. Combinată cu ouăle de Paşti, situatia se complică. O sută de grame de carne de miel aduc cu sine circa 250 kilocalorii sau 40% din nevoia de produse pe o zi ori, cu alte cuvinte, 60-70 grame de colesterol. Recomandat este să consumăm 1-3 ouă roşii în ziua de Paşti, dar, dacă avem de gând să adăugăm şi carne de miel, atunci numărul ouălor ar trebui să scadă.
Paște 2015. Specialiştii spun că, imediat după ce am consumat ciorba de miel, trebuie să aşteptăm zece minute înainte de a trece la felul secundar. Neapărat, acesta trebuie să fie însoţit de o salată. Apoi, cel mai indicat, ar trebui o altă pauză de 30 minute înainte de a servi desertul. Pe ansamblu, masa de Paşte ar fi bine să dureze cel puţin o oră pentru a nu avea probleme digestive.
Mai multe pe Adevărul.