“Suntem pregătiți să asigurăm plata sumelor necesare șomajului tehnic al angajaților care au ajuns in situația de a beneficia de această formă de plată. Vom asigura resursele financiare necesare. Săptămâna aceasta vom avea ordonanță de urgență de rectificare a bugetului în care avem prevăzute creșterea alocărilor pentru sănătate și creșterea alocărilor către zona de muncă și protecție socială pentru a asigura resursele pentru toate plățile. La rectificarea bugetară vom crește plafonul pentru creditele garantate, de la 5 la 15 miliarde de lei pentru a putea asigura capitalul de lucru pentru cât mai multe întreprinderi mici și mijlocii. De vineri va fi funcțional mecanismul”, a declarat Ludovic Orban, la emisiunea “Legile Puterii”, de la Realitatea Plus.
,,Am ales varianta de a plăti șomajul tehnic din bugetul fondului de șomaj și pentru a-i ajuta pe oameni să stea acasă, să nu vină la muncă, să nu se deplaseze. Această măsură va avea o durată limitată, să spunem de două luni, după care, pe măsură ce vom depăşi vârful epidemiei şi încep să repornească activităţile economice, intenţia noastră este de înlocui această formă de sprijin cu o măsură activă, în care să suportăm parţial din bugetul fondului de şomaj salariul persoanelor care au fost în şomaj tehnic şi care sunt reangajate de companiile în care şi-au desfăşurat activitate, pentru că interesul nostru este să repornim cât mai multe companii, interesul nostru este ca un număr cât mai mare dintre angajaţi să îşi menţină locurile de muncă şi, de asemenea, vom gândi un instrument şi pentru absorbţia forţei de muncă suplimentare, care va fi în căutarea unui loc de muncă şi în acest sens vom trece, după ce revenim la normalitate, la măsuri active de susţinere a angajării," a precizat premierul.
O altă pârghie pe care executivul vrea să o acționeze pentru o redresarea cât mai rapidă este finanțarea masivă a lucrărilor de infrastructură.
,,În acest plan de redresare luăm în calcul o creștere semnificativă a investițiilor publice. Pe piața construcțiilor va fi nevoie de cel puțin 250.000 de angajați peste numărul de acum, pentru a face față investițiilor pe care le vom lansa. (...) De asemena, zona IT va avea oportunități de dezvolare, pentrru că această criză a izolării a determinat o nevoie din ce în ce mai mare de digitalizare, atât în domeniul de stat, cât și cel privat."