Conform planului național, gestionarii fondurilor cinegetice primesc:
- 200 de euro (la cursul BNR din ziua respectivă - N.R.) pentru fiecare mistreț împușcat și incinerat în cazurile confirmate de PPA;
- 100 de euro pentru fiecare mistreț împușcat și îngropat la fața locului;
- 100 de euro pentru mistreți împușcați, chiar dacă diagnosticul nu confirmă prezența pestei porcine africane;
- 12 litri de combustibil pentru fiecare 1.000 de hectare patrulate lunar, pentru depistarea cadavrelor de mistreți.
„În momentul în care găsesc mistreţi morţi şi îi incinerează primesc 200 de euro sau dacă îi îngroapă primesc 100 de euro pentru fiecare mistreţ împuşcat pozitiv PPA (pestă porcină africană) sau negativ PPA primesc 100 de euro. Li se compensează pe care le duc la laboratoarele sanitar veterinare judeţene cu 65 de lei şi mai mult primesc lunar undeva la 12 litri de carburant pentru mia de hectare de fond cinegetic patrulat împotriva acestui virus sau descoperirii cadavrelor şi stopării propagării acestui virus. Din punctul meu de vedere este o lege foarte importantă şi mai mult decât atât, ea a deschis posibilitatea folosirii aparatelor de termoviziune la vânarea şacalului, a vulpii şi a mistreţului, specii foarte importante în propagarea virusului pestei porcine africane. Folosirea acestor dispozitive de termoviziune erau interzise prin legea 295 de termoviziune, legea armelor şi muniţiei”, a transmis Mugurel Drăgănescu, președinte A.G.V.P.S. (Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România).
Aceste măsuri sunt esențiale pentru a stopa răspândirea pestei porcine africane, o boală care continuă să afecteze grav populația de porci din România.
În momentul de față, în județul Iași nu se află niciun focar de pestă porcină africană în gospodării, însă la nivel național au fost descoperite cazuri.
Aceste măsuri sunt esențiale pentru a stopa răspândirea pestei porcine africane, o boală care continuă să afecteze grav populația de porci din România.
„Compensații asigurate din bugetul MMAP
Gestionarilor fondurilor cinegetice li se acordă:
a) echivalentul în lei al sumei de 200 de euro la cursul BNR în data decontării/facturării pentru fiecare porc mistreţ împuşcat şi confiscat din cauza pestei porcine africane, provenit din fondurile cinegetice, de la care s‐au recoltat probe în vederea stabilirii diagnosticului de pestă porcină africană şi care a fost neutralizat în conformitate cu prevederile legale. Documentul justificativ este reprezentat de copia certificatului sanitar‐veterinar pentru SNCU emis de medicul veterinar oficial, precum şi de documentul de incinerare eliberat după neutralizarea cadavrului;
b) echivalentul în lei al sumei de 100 de euro la cursul BNR în data decontării/facturării pentru fiecare porc mistreţ împuşcat şi confiscat din cauza pestei porcine africane, provenit din fondurile cinegetice, de la care s‐au recoltat probe în vederea stabilirii diagnosticului de pestă porcină africană şi care a fost neutralizat prin incinerarea şi/sau îngroparea la faţa locului. Documentul justificativ este reprezentat de procesul‐verbal eliberat de medicul veterinar oficial după neutralizarea cadavrului; Pentru a beneficia de această sumă, gestionarul fondului cinegetic trebuie să prezinte dovada păstrării carcasei în condiţii igienice şi documentul de însoţire a probelor de laborator.
c) echivalentul în lei al sumei de 100 de euro la cursul BNR în data decontării/facturării pentru fiecare porc mistreţ împuşcat, provenit din fondurile cinegetice, de la care s‐au recoltat probe în vederea stabilirii diagnosticului de pestă porcină africană şi la care nu s‐a confirmat boala;
d) suma echivalentă pentru 12 litri combustibil/1.000 h, lunar, pentru efectuarea patrulărilor în vederea depistării cadavrelor de mistreţi”, se arată în planul naţional de acţiune vizând populaţia de mistreţi pentru a evita răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul României remis de ANSVSA.