Într-un interviu acordat AFP, directoarea sa generală, Ingrid Johansen, a evocat un document "dificil de citit pentru personalul nostru", însă dovedind dorinţa de transparenţă a organizaţiei.
La sosirea sa în 2021 în fruntea ONG-ului, responsabila scandinavă s-a angajat să "repare greşelile trecutului" şi să depună eforturi pentru a recâştiga încrederea donatorilor.
În cadrul acestui demers de "introspecţie", un audit independent a fost încredinţat unei echipe conduse de Willy Mutunga, un fost preşedinte al Curţii Supreme din Kenya, relatează agerpres.ro.
Scopul: să facă lumină asupra unei serii de cazuri de rele tratamente apărute în cadrul organizaţiei, fondată în 1949 în Austria pentru a ajuta orfanii şi copiii care nu sunt îngrijiţi în mod adecvat de familiile lor.
Cu 2,5 milioane de minori şi rude ale acestora înregistraţi în 137 de ţări şi teritorii în 2022, SOS Children\"s Villages se descrie drept "cea mai mare organizaţie mondială" de acest tip.
Comisia de anchetă formată din 10 membri a vizitat aproximativ zece ţări, a consultat mii de documente de arhivă şi a realizat 188 de interviuri cu presupuse victime, foşti responsabili şi supraveghetori actuali.
Raportul de 262 de pagini conţine o listă copleşitoare de acuzaţii.
"Confirmăm acuzaţii grave de abuzuri comise împotriva minorilor în mai multe ţări", se poate citi raportul consultat de AFP.
"Au fost documentate numeroase cazuri de sarcini în rândul minorelor rezultate în special în urma violurilor, fetele fiind supuse unor "avorturi forţate", fără "consimţământul familiilor".
În Nepal, un donator generos a fost găzduit într-un centru, "împotriva regulamentului", şi a abuzat copii între 2010 şi 2014. Unul dintre ei a fost chiar trimis în Austria pentru a-l vizita.
Scandalurile au fost muşamalizate, denunţătorii intimidaţi, dovezile distruse, iar autorităţile ţinute în întuneric.
În Panama, unde comisia a identificat o "cultură a fricii", o victimă a fost forţată să-şi retracteze mărturia înainte de a fi plasată în izolare şi apoi nevoită să părăsească centrul.
În general, raportul deplânge "o dorinţă de a proteja organizaţia" în detrimentul intereselor copiilor.
În afară de Nepal şi Panama, anchetatorii au confirmat nereguli majore în Cambodgia, Kenya, Sierra Leone şi Siria.