După ce inspectorii fiscali au făcut un control la OMV Petrom, la care au descoperit nereguli, au depus plângere penală la DIICOT. Aşa a început, potrivit jurnaliştilor VoxPublica, ancheta în acest caz. În urmă cu mai bine de un an şi 4 luni.
"Dacă facem o comparaţie între o anchetă derulată de DIICOT/DNA împotriva unor oameni de afaceri sau politicieni locali ar trebui măcar să avem aceeaşi celeritate. Până astăzi opinia publică nici nu a ştiut că o astfel de anchetă există", a afirmat jurnalistul Stelian Negrea.
Acuzaţiile sunt foarte grave. OMV Petrom ar fi prejudiciat statul pentru că ar fi plătit diverse salarii către o companie off-shore, pe care ar deţine-o în Isle of Man, o insulă din Marea Irlandei, care depinde de Marea Britanie, dar nu face parte nici din Regatul Unit, nici din Uniunea Europeană. Astfel, OMV Petrom ar fi evitat taxele datorate statului. În total, e vorba de peste 26 de milioane de euro, pentru care exista riscul să intervină prescripţia fiscală. Mai mult, jurnaliştii scriu că inspectorii fiscali ar fi considerat că OMV Petrom ar mai fi avut de plătit circa 200 de milioane de euro. După ce Fiscul le-a arătat raportul, reprezentanţii companiei au plătit imediat sumele.
În alte cazuri, anchetele s-au desfăşurat cu paşi mai rapizi. De exemplu, în celebrul dosar Lukoil, procurorii au pus sechestru pe 1,8 miliarde de euro, din conturile companiei. Şi mai multe persoane au fost trimise în judecată. Totul pentru că ar fi declarat carburantul vândut la pompă drept combustibil pentru producerea de energie.
Reprezentanţii OMV Petrom spun că sumele de plată nu ar fi fost, de fapt, datorii şi că ar fi rezultat în urma unei interpretări diferite a legislaţiei fiscale. OMV Petrom susţine că a contestat rezultatele controlului, însă nu a primit încă un răspuns.
Fiscul transmite că nu poate face comentarii, pentru că e vorba despre o anchetă în curs. Iar DIICOT anunţă doar că va răspunde solicitării Realitatea TV, legată de stadiul dosarului.
Pe de altă parte, pentru multe companii româneşti implicate în scandaluri de evaziune fiscală, prezumţia de nevinovăţie a fost un lux. E vorba de societăţi din industria zahărului, a cărnii, sau a lemnului. Iar lista poate continua.