Totodată, la Chișinău au ajuns consumabilele pentru echipamentul medical donat anterior, respectiv cele 356 de concentratoare de oxigen și 210 pulsoximetre pentru a asigura asistență medicală neîntreruptă și de calitate pentru copii și maturi.
„În aceste vremuri de criză, Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova în combaterea pandemiei COVID-19. Echipamentul livrat cu suportul Uniunii Europene și al partenerilor OMS prin intermediul inițiativei „Solidari pentru Sănătate” este un exemplu concret al sprijinului nostru. În plus, o nouă inițiativă, cu buget total de 5,1 milioane de euro, finanțată de Uniunea Europeană și cofinanțată și implementată de OMS, va începe în curând pentru a ajuta Republica Moldova să facă față amenințărilor actuale la adresa sănătății publice”, a declarat Dna Magdalena Mueller-Uri, șefa Secției Operațiuni de la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
Cu o zi în urmă, președintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova. La finalul convorbirii cu omologul său moldovean, Maia Sandu, cei doi șefi de stat a fost semnată o Declarație comună, care „reafirmă relația bilaterală specială” între cele două țări.
Cu acest prilej, Iohannis a anunțat că România va veni din nou în sprijinul Republicii Moldova în lupta împotriva noului coronavirus prin usținerea procesului de vaccinare anti-COVID-19. Mai exact, vorbim despre furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea, la Chișinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de experți români, care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare.
În plus, Iohannis a precizat că România va furniza – așa cum a mai făcut-o – medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților COVID-19.