„Nu există date adecvate pentru a afirma dacă este un lucru care poate fi făcut” şi, ca atare, experţii organizaţiei au ajuns la concluzia că „interschimbabilitatea vaccinurilor nu este o recomandare pe care să o poată face în această etapă”, a declarat Margaret Harris, purtător de cuvânt a OMS, într-o conferință de presă.
Aceasta a amintit că aceasta este poziţia adoptată în februarie de Grupul strategic consultativ de experţi (SAGE) asupra vaccinării în momentul publicării recomandărilor sale asupra vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca şi înaintea informaţiilor asupra unei legături posibile între acest ser şi efecte secundare foarte rare.
Purtătoarea de cuvânt a mai subliniat că experţii au lansat un apel pentru realizarea unor studii ştiinţifice asupra interşanjabilităţii vaccinurilor anti-COVID-19.
Recent, în pofida acestor cazuri considerate a fi foarte rare de tromboză venoasă cerebrală legate de administrarea vaccinului AstraZeneca, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat recomandarea sa privind utilizarea vaccinului la adulţi, indiferent de vârstă.
La rândul său, directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, a declarat că riscul de a muri din cauza COVID-19 este "mult mai mare" decât riscul de deces în urma efectelor secundare rare produse de vaccinul AstraZeneca. "Este foarte important să folosim vaccinurile pe care le avem pentru a încerca să stopăm această pandemie", a mai spus oficialul.