Epidemiologul și fostul chirurg Mike Ryan avertizează că întreruperea lanțului de transmitere a virusului este foarte importantă și ca acest lucru să se întâmple este nevoie urgent de punerea contactele cazurilor confirmate în carantină.
Urmărirea cazurilor de contact este deficitară în numeroase ţări din Europa, iar cazurile confirmate cu noul coronavirus au ”explodat” pe Bătrânul Continent în ultimele două săptămâni, obligând autorităţile să reia o serie de măsuri mai mult sau mai puţin coercitive pentru controlul pandemiei.
„Dacă mi-aş putea pune o dorinţă magică pentru a îmbunătăţi un lucru pe care ar trebui să-l îmbunătăţim cu adevărat, aceasta ar fi să mă asigur că fiecare persoană care s-a aflat în contact cu un caz confirmat de COVID-19 este pusă în carantină pe perioada necesară, pentru a întrerupe lanţul transmiterii.
Eu nu cred că acest lucru se întâmplă sau că este făcut în mod sistematic”, iar acesta ”unul dintre principalele motive pentru care vedem bilanţuri atât de mari”, a declarat Ryan, luni, la Geneva, în conferinţa de presă online.
Numărul infectărilor pe teritoriul european a depășit deja 7,17 milioane până marți, 20 octombrie, apropiindu-se alarmant de rapid de Statele Unite, cu peste 8,45 de milioane de cazuri. Din păcate, în Europa au murit până acum 240.462 de oameni din cauza COVID-19, potrivit datelor centralizate de Worldometers.
Franța a înregistrat în ultima săptămână o creștere fulminantă a îmbolnăvirilor de COVID-19, potrivit Centrului European al Bolilor (ECDC). Pe primele locuri la rata infectării, sunt Cehia, cu o incidență de 858,6, Belgia, cu o incidență de 756,9, Olanda - 535,1, Franța - 414,6, dar cu o rată a mortalității scăzute sub 2, Marea Britanie - 329,2, Spania - 312.4, cu o rată peste cazurilor de România nu se mai află în primele 10 din topul negativ al ratei infectării - 238,6, dar a rămas în cel al mortalității, cu un indice de 4,8, cumulat în ultimele două săptămâni la 100.000 de locuitori. Pe primul loc la rata mortalității se află Cehia - 6,5, urmată de țara noastră, cu 4,8, Spania - 3,6, Ungaria - 3,5, Belgia - 2,9, Polonia - 2,6.
„Aproape jumătate dintre membrii regiunii europene a OMS (48 de state) au înregistrat o creştere cu 50% a numărului infecţiilor săptămâna trecută”, a insistat Michael Ryan.
Ceea ce-l îngrijorează pe dr. Ryan este că numărul spitalizărilor şi deceselor începe ”să imite” această tendinţă, chiar dacă a subliniat că OMS este intrigată şi anchetează cu privire la posibilitatea ca oamenii afectaţi ”să aibă doze mai slabe de expunere” şi să fie, astfel, în general, mai puţin atinse grav.
Dr. Maria Van Kerkhove de la OMS şi-a exprimat la rândul său uimirea faţă de faptul că ”conceptul de cluster (al infecţiei la adunări) nu este reţinut”, în pofida faptului că ”este una dintre mărcile coronavirusului”.
În Europa, invers faţă de Asia - unde eforturile de urmărire şi de plasare în carantină au fost menţinute -, perioadele de carantină din primăvară au fost urmate, în multe cazuri, de o relaxare, atât a autorităţilor, cât şi a oamenilor.
”Ştiu că oamenii s-au săturat, dar acest virus a arătat că dacă lăsăm garda jos poate reapărea în mare viteză şi ameninţa spitalele şi sistemele de sănătate”, a avertizat și directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.