O parte a acestor animale sălbatice ar fi putut să fi fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 de către liliecii din zonă. Informația a fost dezvăluită într-un acordat NPR de zoologul Peter Daszak, unul dintre experții OMS care a făcut parte din misiunea de investigație din China.
Este așteptat ca raportul organizației privind originea pandemiei să fie publicat în următoarele săptămâni.
Vă amintim că echipa alcătuită din oameni de ştiinţă condusă de OMS pentru a investiga originile pandemiei de coronavirus a petrecut aproximativ o lună în oraşul chinez Wuhan, considerat focarul pandemiei de COVID-19 deoarece acolo au apărut primele cazuri în luna decembrie a anului 2019.
Experții OMS s-au deplasat atunci atât la celebrul Institut de virusologie din Wuhan, echipat cu laboratoare P3 și P4 de înaltă securitate și unde se efectuau studii asupra coronavirușilor, cât și în piața Huanan, primul focar unde pandemia de Covid-19 s-a manifestat și unde erau vândute inclusiv animale sălbatice vii. În prezent, piața este în continuare închisă, lucru care se întâmplă de mai bine de un an de zile.
La finalul anchetei, echipa de investigaţie a spulberat definitiv ipoteza conform căreia noul coronavirus ar fi fost produs în laborator.
"Cercetările noastre arată că ipoteza unui incident în laborator este extrem de improbabilă pentru a explica cum a ajuns virusul la populaţia umană. Rezultatele noastre preliminare arată că introducerea printr-o specie intermediară gazdă este cea mai probabilă ipoteză, este cea care va necesita mai mult studiu şi cercetare specifică. O a doua ipoteză ar putea-o constitui animale intermediare, inclusiv carne refrigerată sau congelată din pieţele din Wuhan, fără a se exclude carnea din import. A treia teorie spune că virusul a trecut direct de la animal la om, cu principal suspect liliacul, însă omul şi liliacul nu intră în strâns contact", declara Peter Ben Embarek, şeful echipei de investigaţie OMS.
În tot acest timp, partea chineză înaintează ca ipoteză plauzibilă, chiar probabilă, apariţia noului coronavirus din carnea congelată importată. Teoria se bazează şi pe faptul că virusul SARS-CoV-2 rezistă timp îndelungat la temperaturi foarte scăzute.