Ficatul este un organ de bază al organismului având un dublu rol fiziologic: secretă bila, care are rol în digestie, și intervine în metabolismul glucidic, lipidic sau proteic, sintetizând un număr mare de substanțe care metabolizează medicamentele și substantele străine.
Potrivit jurnaliștilor de la Newyorktimes.com riscul de a suferi de afecțiuni hepatice este mai mare la maturitate dacă în adolescență ne-am confruntat cu supraponderabilitate sau chiar și obezitate. Cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska din Stockholm au atras atenția asupra faptului că bolile de ficat sunt influențate de surplusul de greutate.
„Greutatea în exces în adolescenţă este riscantă pentru adultul de mâine, mai ales din punctul de vedere al sănătăţii ficatului. Trebuie să acţionăm din timp dacă vrem să prevenim bolile hepatice severe”, spune dr. Hannes Hangstrom, cercetător la Institutul Karolinska.
Crizele dureroase provocate de ficat pot fi calmate doar cu un stil de viaţa sănătos şi un regim alimentar strict care să includă foarte multe legume crude, supe preparate în casă, fructe proaspete şi compoturi.
Ponturi
Pentru a obține efecte rapide în calmarea durerilor alege să consumi morcovi, salată verde, roşii, mere, lămâi, struguri, mandarine şi portocale.
Este indicat de asemenea ca dimineaţa pe stomacul gol să consumi o linguriţă de ulei de măsline şi o felie de lămâie.
Ficatul, indispensabil vieții
După piele, ficatul este al doilea organ ca mărime, fiind vital bunei funcționări a organismului. El purifică și elimină toxinele acumulate din mâncare, băutură sau medicamente.
Datorită implicării lui în procesul de coagulare a sângelui, ficatul nu ne lasă să sângerăm exagerat de mult în cazul în care ne rănim.
Hepatita și ciroza, afecțiuni frecvente ale ficatului
Hepatita este o inflamație a ficatului provocată de o infecție sau abuzul de un anumit tip de alimente ingerate. Consumul de grăsimi poate favoriza apariția afecțiunii numite „ficat gras non-alcoolic”, iar consumul excesiv de alcool poate duce la instalarea cirozei hepatice.
Celulele ficatuui sunt distruse puțin câte puțin de obiceiurile noastre alimentare greșite, iar în momentul în care aceste celule acoperă o parte mai mare din ficat, se pune diagnosticul de ciroză hepatică.
Află ce simptome prevestesc probleme de sănătate cu ficatul AICI