Noua tehnică ar permite furnizarea de organe pentru transplant la distanțe foarte mari și ar putea salva sute de vieți în fiecare an.
Până în prezent, păstrarea organelor sănătoase timp de peste 24 de ore s-a dovedit dificilă, deoarece procesul de congelare distrugea organele în mod ireversibil.
Oamenii de știință au descoperit că prin pomparea de antigel și a unui compus al glucozei în ficat, acesta ar putea fi "supra-răcit" la 21 grade Fahrenheit (-6 grade Celsius) și conservat fără a fi înghețat.
Deși tehnica a fost a fost până în prezent testată cu succes doar la șobolani, oamenii de știință speră ca efectul va fi reprodus și la animale mai mari și, în cele din urmă, la oameni.
Toți șobolanii care au beneficiat de un ficat "supra-răcit", stocat timp de trei zile, au supraviețuit cel puțin trei luni, în schimb niciunul dintre șobolanii căruia i s-a făcut transplant de ficat folosind metodele actuale nu a supraviețuit.
De asemenea, șobolanii cărora li s-a făcut transplant cu un ficat păstrat timp de patru zile au avut o rată de supraviețuire de 58%.
Cercetarea a fost publicată în jurnalul Nature Medicine.