Manualul de sport pentru clasa a V-a a fost tipărit de Editura Didactică şi Pedagogică, despre care ministrul Liviu Pop spunea că urmează să să preia integral editarea manualelor şcolare, „astfel încât toţi elevii din România să beneficieze la timp de manuale”. Încă de la apariţie, manualul a fost aspru criticat de toată lumea.
Multipla campioană Maricica Puică critică vehement apariţia manualului de sport şi spune că a intrat în competiţie cu "cu prostia şi cu răutatea".
"Acum m-am luat de gât cu ăia de la Minister... cică acum le dau copiilor manuale de Sport şi Dirigenţie... La ce le trebuie manuale de Sport, când eu îi învăţ?! Plecăm de la A la Z şi îi duc unde trebuie. Fiecare are planificare şi trebuie să ţii cont că sunt unii mai slăbuţi, unii mai bunuţi, facem diferit cu ei. Ce înveţi tu din manual, nene, să faci încălzirea, la ce mai e bun profesorul de sport? Profesorul trebuie să facă, de-aia e profesor. Să individualizeze pregătirea. Îţi dau eu o carte, ce faci tu copile cu cartea aia? Le-au umplut ghiozdanele de-i cocoşează. Ce faceţi, bă, nene?!", se întreabă fosta campioană.
MANUALUL ONLINE ESTE DISPONIBIL AICI!
În deschiderea manualului, există o scurtă descrie a acestuia şi a disciplinei educaţie fizică şi sport.
"Începând cu acest an şcolar, te invităm să descoperi educaţia fizică şi prin intermediul manualului. Vei găsi informaţii despre exerciţii fizice şi despre sport, pe care să le foloseşti în lecţii, dar şi în activităţile fizice din timpul liber. Cu ajutorul manualului îţi vei însuşi numeroase cunoştinţe care te vor ajuta să înţelegi ce reprezintă stilul de viaţă sănătos, ce înseamnă o postură corporală corectă şi ce exerciţii poţi efectua pentru a avea un corp armonios dezvoltat. Parcurgând acest manual, vei învăţa despre calităţile motrice, dar şi despre deprinderile motrice pe care le utilizezi în viaţa de zi cu zi", reiese din descrierea manualului făcută de către editura manualului.
Manualul este împărţit în cinci capitole: 1) Activităţile de educaţie fizică-Activităţi de Sănătate, 2)Să exersăm împreună! 3) Corpul uman şi mişcarea, 4)Armonie corporală, 5)Discipline sportive. Iar la sfârşitul manualului, există şi o evaluare finală cu cerinţe şi întrebări pe care elevul trebuie să le rezolve în scris, pe caiet.
Manualul de educaţie fizică şi sport va ajunge pentru prima dată pe băncile şcolilor din România, la deputul anului şcolar pe 11 septembrie, în timp ce manualele importante ca limba româna sau matematica vor ajunge cu o întârziere de cel puţin două luni de zile.
Din cele 25 de discipline cuprinse de planul-cadru pentru clasa a V-a, doar şapte au primit aprobare, printre care şi educaţie fizică şi sport, restul de 18 fiind contestate, în urma licitaţie, de către edituri.
Potrivit ministerului Educaţiei, manualele de educaţie fizică şi sport au costat aproximativ 1,5 milioane de lei.