"Există mai multe solicitări pentru organizarea unui protest în Piaţa Victoriei, depuse de câteva persoane fizice, de senatorul Şoşoacă şi de o asociaţie a transportatorilor. (...) Ultima dintre aceste solicitări este analizată chiar la acest moment, din informaţiile mele, de către comisia constituită la nivelul Primăriei Capitalei. (...) Pe de altă parte, tot din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii celor care protestează la Afumaţi, dânşii nu ar vrea să se asocieze cu alte structuri asociative reprezentative pentru domeniile lor de activitate, dânşii insistă să rămână independenţi, de aceea e foarte greu de anticipat dacă cei de acolo vor vrea să se ralizeze unui protest organizat", a declarat Rareş Hopincă, marţi, la un post TV, relatează Agerpres.
Prefectul a menţionat că în zona Afumaţi protestul este "paşnic şi raţional": "Chiar dacă zona este aglomerată, se circulă (...) situaţia este stabilizată. În lipsa altor elemente perturbatoare care să instige la acte antisociale, situaţia de acolo este predictibilă, chiar dacă este îngreunat traficul. În ceea ce priveşte solicitările pentru protest în municipiul Bucureşti, în situaţia în care acestea sunt legale, (...) vor fi luate măsuri de către instituţiile statului (...) pentru a ne organiza în zonele aglomerate".
În context, el a precizat că, în opinia sa, cea mai mare parte a revendicărilor fermierilor au fost soluţionate.
"Cel puţin pe linia Ministerului Agriculturii, cea mai mare parte a revendicărilor au fost soluţionate, adică s-a stabilit modul de implementare şi un calendar de implementare. Oamenii aşteaptă, din discuţiile pe care le-am avut cu dânşii, acte normative concrete", a explicat prefectul Hopincă. El a spus că unele dintre acte normative vor fi adoptate în prima şedinţă de Guvern, care va fi organizată miercuri sau joi.
Ședință de urgență la Ministerul Transporturilor, pe fondul protestului masiv al fermierilor și transportatorilor
Rareş Hopincă a mai spus că la nivelul Ministerului Agriculturii s-a convenit cu reprezentanţii protestatarilor şapte măsuri cu calendar de implementare precis, la nivelul Ministerului Transporturilor s-au identificat şase măsuri ce vor fi aplicate în perioada următoare.
"La nivelul Ministerului de Finanţe sunt măsuri pentru care ministrul a asumat un termen de implementare (...) şi sunt alte măsuri pentru care s-a decis elaborarea unui memorandum şi consultarea Comisiei Europene, pentru că sunt măsuri care nu pot fi luate acum de Guvernul României, pentru că ar însemna să fie puse în pericol fondurile europene din PNRR şi programele operaţionale sectoriale curente", a informat Rareş Hopincă.
El a făcut distincţie între protestatarii agricultori şi transportatori şi "alte elemente, fie politice, fie nepolitice", care instigă la violenţe şi acte antisociale. Rareş Hopincă a subliniat că dosarele penale s-au deschis pentru instigarea la violenţă şi nu pentru proteste.
"Legea este una pentru toţi şi pentru jandarm şi pentru poliţist şi pentru protestatar. Cine o încalcă, indiferent de calitatea acelei persoane, trebuie să răspundă în faţa legii. Dacă poliţiştii au făcut abuzuri, eu îi îndemn şi chiar îi rog pe cei care au suferit aceste abuzuri să depună plângeri penale", a mai spus prefectul Capitalei.