Insa acestea reprezinta doar o fractiune din cele 35.000 de tumori cerebrale diagnosticate in fiecare an. Varsta reprezinta, de asemenea, un factor de risc important – persoanele peste 65 de ani sunt diagnosticate cu tumori cerebrale de 4 ori mai mult fata de persoanele tinere, scrie farmaciata.ro.
Simptomele tumorii pe creier
Simptomele tumorilor cerebrale variaza in functie de tipul si localizarea acestora. Deoarece exista diferite zone din creier ce controleaza diferite functii ale corpului, zona in care este asezata tumora influenteaza modul in care se manifesta simptomele.
Unele tumori insa nu au simptome pana in momentul in care cresc mult in dimensiuni, avand ca rezultat degradarea rapida a starii de sanatate. In schimb, alte tumori pot da simptome ce apar treptat. Ca prim simptom, cel mai frecvent este reprezentat de durerea de cap. De obicei, ea nu cedeaza la remediile obisnuite. Nu uitati: cele mai multe dureri de cap nu sunt corelate cu tumorile cerebrale.
Alte simptome includ: convulsii; schimbari de limbaj, auz si vaz; tulburari de echilibru si de mers; amorteli si furnicaturi in brate si picioare; tulburari de memorie; schimbari de personalitate; imposibilitatea de concentrare; slabiciune intr-o parte a corpului.
...
Mari reduceri pe eMAG. Consultă întreaga ofertă AICI.
...
Este important sa va amintiti ca aceste simptome pot fi cauzate de o serie de alte afectiuni. Nu este necesar sa banuiti o tumora pe creier doar pentru faptul ca aveti unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus. Este recomandat sa discutati cu un medic.
Cum este diagnosticata tumora cerebrala?
Pentru a diagnostica o tumora pe creier, medicul va va pune intrebari legate de simptome si de istoricul medical al familiei. Apoi va urma un examen fizic, inclusiv un examen neurologic. Daca exista suspiciuni in legatura cu un diagnostic pozitiv, se pot face investigatii suplimentare, precum o tomografie computerizata sau un RMN pentru a vedea imagini detaliate ale creierului.
De asemenea, se mai poate face si o angiografie cerebrala pentru a identifica semnele unei tumori sau ale unor anormalitati ale vaselor de sange. Pentru certitudine, se poate face o biopsie pentru a stabili daca tumora este sau nu canceroasa. Aceasta consta in prelevarea unei portiuni de tesut din creier, dupa care va fi trimisa la laborator pentru testare.