Pe site-urile de anunţuri sunt puse în vânzare vouchere de vacanţă la preţuri reduse. Spre exemplu, 30 de tichete a 50 de lei fiecare, cu o valoare totală de 1.500 de lei, valabile până în iulie, sunt scoase la vânzare cu 1.250 de lei. O altă ofertă, mai generoasă, este de 45 de lei tichetul, la un număr de 20 de bucăţi.
Contatct telefonic de Realitatea TV, vânzătorul a refuzat să "mai lase din preţ", pentru că şi aşa vouchere de vacanţă sunt foarte ieftine.
Autorităţile îi avertizează pe amatorii de chilipiruri că pot fi prinşi foarte uşor şi pierd atât banii daţi pe vouchere de vacanţă, cât şi vacanţă, ba mai şi plătesc o amendă usturătoare. Şi asta pentru că la cazare, tichetele sunt înregistrate într-un sistem la care ANAF are acces. "Imaginaţi-vă că vă cazaţi într un hotel şi vine un control de la Fisc, vă cere actul de identitate, apoi se uită în fişa de cazare şi vede că aţi folosit un voucher de vacanţă pe numele altcuiva," a explicat consultantul turistic Ciprian Ene, la Realitatea TV.
Potrivit Ministerului Turismului, "Comercializarea voucherelor de vacanță de către angajați, angajatori, unitățile afiliate și structurile de primire turistice constituie contravenție și se sancționează cu 14 puncte-amendă, conform art. 7 alin 3, lit. b, din OUG 8/2009. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 7 puncte - amendă acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanţă de la alte persoane decât titularul voucherului de vacanţă, potrivit art. 7 alin 1, din OUG 8/2009.Un punct - amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, în condiţiile legii."
În aceste condiţii, sancţiunile încep de la 1.900 de lei şi pot ajunge la 26.000 de lei.
În 2018, angajaţii din sectorul public şi din companiile în care statul este acţionar unic sau majoritar vor beneficia de vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 lei de persoană.